Zile libere 2020. Minivacanţa de 1 Decembrie, pusă sub semnul întrebării. Ce aşteptări au hotelierii

Zile libere 2020. Minivacanţa de 1 Decembrie este pusă sub semnul întrebării anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus. Dacă în alţi ani în această perioadă abia se mai găseau câteva locuri libere la hoteluri, lucrurile s-au schimbat în acest an.

17 nov. 2020, 17:41
Zile libere 2020. Minivacanţa de 1 Decembrie, pusă sub semnul întrebării. Ce aşteptări au hotelierii
Minivacanţă de 1 decembrie

Zile libere 2020. Românii vor avea parte de o minivacanţă de patru zile la finalul lunii noiembrie, deoarece zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României), care vor pica luni şi marţi, sunt declarate zile nelucrătoare, conform Codului Muncii.

În trecut hotelierii abia mai făceau faţă cererilor pentru rezervările de 1 decembrie. Anul acesta, din cauza pandemiei, lucrurile s-au schimbat iar românii sunt mai reţinuţi cu privire la rezervările făcute din timp. Hotelierii se aşteaptă la rezervări făcute cu 1-2 zile înainte sau chiar oamenii să vină direct la recepţie, fără o rezervare în prealabil.

„Există o teamă din partea clienţilor de pe o parte să nu apară carantinarea oraşelor, iar pe de altă parte riscul de a se îmbolnăvi. Rezervările în anii trecuţi apăreau în luna septembrie, anul acesta s-a schimbat tot comportamentul. Clienţii rezervă foarte din scurt, iar dacă nu, vin direct la recepţie. Acum rezervările se fac cu 1-2 zile înainte, dacă nu, vin direct la recepţie“, explică  Simona Constantinescu, CEO al grupului ANA Hotels, conform Ziarul Financiar.

Citeşte şi Va fi paradă de 1 Decembrie? Anunţul făcut de Raed Arafat: Totuşi, e ziua naţională, trebuie marcată!

Zile libere 2020. Salariaţii  care lucrează în minivacanţa de 1 decembrie primesc bani în plus la salariu

Conform Codului muncii, salariaţii care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Zile libere 2021:

1 ianuarie (vineri): Anul Nou

2 ianuarie (sâmbătă): A doua zi după Anul Nou

24 ianuarie (duminică): Ziua Principatelor Române (Mica Unire)

1 Mai și Paștele Ortodox (minivacanță de 4 zile):

30 aprilie (vineri): Vinerea mare

1 mai (sâmbătă): Ziua Muncii

2 mai (duminică): Paștele Ortodox

3 mai (luni): A doua zi de Paște Ortodox

1 iunie (marți): Ziua Copilului

20 iunie (duminică): Rusaliile (minivacanță de 3 zile)

21 iunie (luni): A doua zi de Rusalii

15 august (duminică): Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (marți): Sfântul Andrei

1 Decembrie (miercuri): Ziua Națională a României

25 decembrie (sâmbătă): Crăciunul

26 decembrie (duminică): A doua zi de Crăciun