ZILE LIBERE 2020. Minivacanţe mai multe pentru angajaţii din învăţământ. S-a votat în Parlament

Publicat: Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:51 // Actualizat: Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:51 // Sursa: romaniatv.net

Angajaţii din învăţământ vor beneficia de zile libere pentru a sărbători Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, precum şi prima şi a doua zi de Rusalii, în funcţie de data la care sunt celebrate acestea de cultul religios legal, creştin de care aparţin, conform unei propuneri legislative adopate, miercuri, , în unanimitate, de Camera Deputaţilor.

ZILE LIBERE 2020. Propunerea, care va fi transmisă Senatului spre dezbatere, a fost iniţiată de către zece parlamentari aparţinând grupurilor PSD, USR, UDMR, Pro Europa, minorităţi sau neafiliaţi.

În cadrul dezbaterilor din plen, Szabó Ödön (UDMR), iniţiator, a apreciat că este "o normalitate ca fiecare comunitate" să poată să îşi marcheze sărbătorile religioase atunci când acestea au loc.

VACANŢA DE IARNĂ 2019. Vacanţă mai lungă pentru elevi. Cât au liber şi pe cât încep şcolarii cursurile

"Sunt două componente importante. Din perspectiva legislaţiei muncii, este asigurat un drept la sărbătorile religioase şi clarificarea acestor drepturi. Din perspectivă educaţională, având neutralitate a sistemului educaţional faţă de zona religioasă, dar în acelaşi timp încurajând, ca formă de expresie a spiritualităţii, tot ceea ce înseamnă limbă, cultură, religie, demersul legislativ clarifică, pe de o parte, dreptul la zile libere pentru sărbătorile creştine care sunt în date diferite şi se precizează modul în care se recuperează în zona angajatorului, printr-un calendar pe care îl propune angajatorul", a declarat Camelia Gavrilă (PSD).

CALENDAR ORTODOX 2020. Când nu se fac nunţi şi cînd pică marile sărbători anul viitor

Conform proiectului, salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

La stabilirea structurii anului şcolar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va avea în vedere: acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, în funcţie de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, creştin, de care aparţin beneficiarii direcţi ai educaţiei şi formării profesionale, cât şi pentru întreg personalul din învăţământ. De asemenea, ministerul va avea în vedere includerea a două zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru beneficiarii direcţi ai educaţiei şi formării profesionale aparţinând acestora, cât şi pentru întreg personalul din învăţământ.

Propunerea legislativă completează art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii şi art.94 din Legea nr.1/2011 a Educaţiei naţionale. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
craciun 2020 paste 2020 Rusalii 2020 zile libere 2020 ZILE LIBERE anul 2020
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7792
RON
20 Jan
noapte -4 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H