Zile libere 2021. Românii au şi în acest an parte de minivacanţă de Paşte. Ce avantaje are această categoria de angajaţi în primăvara aceasta!

Şi anul acesta românii se vor bucura de liberele legale cu ocazia sărbătorilor pascale. Astfel, mai mulţi salariaţi din ţara noastră vor avea parte de o minivacanţă chiar în perioada Paştelui şi 1 Mai.

06 apr. 2021, 09:55
Zile libere 2021. Românii au şi în acest an parte de minivacanţă de Paşte. Ce avantaje are această categoria de angajaţi în primăvara aceasta!

Zile libere 2021. Vor exista patru zile libere, ce includ Vinerea Mare și a doua zi de Paște. În acest an, perioada sărbătorilor pascale ortodoxe coincide cu data la care se sărbătorește și Ziua Muncii – 1 Mai.

Zile libere 2021. Românii au şi în acest an parte de minivacanţă de Paşte

1 Mai și Paștele Ortodox (minivacanță de 4 zile):

30 aprilie (vineri): Vinerea mare

1 mai (sâmbătă): Ziua Muncii

2 mai (duminică): Paștele Ortodox

3 mai (luni): A doua zi de Paște Ortodox

Zile libere până la finalul anului 2021
1 iunie (marți): Ziua Copilului

20 iunie (duminică): Rusaliile (minivacanță de 3 zile)

21 iunie (luni): A doua zi de Rusalii

15 august (duminică): Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (marți): Sfântul Andrei

1 Decembrie (miercuri): Ziua Națională a României

25 decembrie (sâmbătă): Crăciunul

26 decembrie (duminică): A doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Codul Muncii prevede două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult. Zilele libere se acordă de către angajator.

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Citeşte şi: ZILE LIBERE 2021. S-a anunţat CALENDAR SĂRBĂTORI LEGALE 2021, veşti proaste pentru angajaţi