ZILE LIBERE 2022. Minivacanţă pentru români, weekend prelungit la sfârşitul săptămânii

Minivacanță de 3 zile pentru români, prima din 2022. Luni, 24 ianuarie, este zi liberă, conform Codului Muncii. cei care lurează la foc automat vor primi libere în compensaţie.

17 ian. 2022, 12:01
ZILE LIBERE 2022. Minivacanţă pentru români, weekend prelungit la sfârşitul săptămânii

ZILE LIBERE 2022. Luni, 24 ianuarie este zi liberă. În această zi este sărbătorită Mica Unire – Unirea Principatelor Române. În 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza a avut loc primul pas important pentru înfăptuirea statului național unitar român – se uneau Moldova și Țara Românească. Această zi a fost declarată nelucrătoare în anul 2016.

ZILE LIBERE 2022. Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, ar putea fi declarat sărbătoare legală
De asemenea, anual, acest eveniment este marcat prin manifestații în marile orașe. Pentru că Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, a avut un impact puternic asupra economiei și culturii, schimbând cursul istoriei, autoritățile au decis ca ziua de 24 ianuarie să fie liberă.

În această zi, salariații primesc liber de la angajator.  Și pentru elevi, ziua de 24 ianuarie va fi zi liberă.

Astfel, weekendul 22-23 ianuarie va fi legat cu ziua de 24, iar elevii și profesorii vor avea o minivacanța de 3 zile. Ei se vor întoarce la cursuri marți, pe 25 ianuarie.

Potrivit calendarului pentru anul 2022, românii au parte de 15 zile libere legale, printre care și ziua de 24 ianuarie. În 2022, 24 ianuarie pică într-o zi de luni, ceea ce înseamnă că românii pot lega această zi de weekendul 22-23 ianuarie 2022 și astfel vor avea parte de o minivacanță la finalul lunii.

ZILE LIBERE 2022. Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

ZILE LIBERE 2022. Ce pot face angajații cu zilele de concediu neefectuate în 2021
ZILE LIBERE 2022. Iată care sunt zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează în 2022, conform Codului Muncii:

  • 1 si 2 ianuarie;
    24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
    Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
    prima si a doua zi de Paști;
    1 mai;
    1 iunie;
    prima si a doua zi de Rusalii;
    Adormirea Maicii Domnului;
    30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
    1 decembrie;
    prima și a doua zi de Crăciun;
    două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.,

Copiii de grădiniță, elevii și cadrele didactice vor avea următoarea zi liberă în Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, care este pe 22 aprilie.