ZILE LIBERE. Angajaţii cu vechime mare în muncă primesc libere în plus

Dacă angajatul a lucrat timp de un an, apoi a beneficiat de doi ani de concediu de creştere a copilului, acesta va putea obține trei zile libere în plus în momentul în care își va relua activitatea.

17 aug. 2022, 08:54
ZILE LIBERE. Angajaţii cu vechime mare în muncă primesc libere în plus

ZILE LIBERE 2022. În fiecare an, toată lumea așteaptă cu sufletul la gură zilele libere, în special pentru că multe dintre ele pot fi unite cu weekendul și se pot transforma într-o binemeritată vacanță. 2022 nu a trecut încă, dar pentru că poate mulți dintre noi își planifică din timp anumite vacanțe mai scumpe sau care sunt la distanță mai mare, e bine să știi din timp când vei putea să ai zilele libere de la stat, în 2023. În afara liberelor pentru sărbători legale, există însă şi alte posibilităţi de a sta în cncdiu plătit de angajator.

Angajații din România care vor intra în concediul de creștere a copilului, vor beneficia de mai multe zile de concediu de odihnă. Decizia a fost așteptată de majoritatea părinților care își doresc să se bucure de mai mult timp liber cu cei mici.

Persoanele care se află în concediu de creștere a copiilor au primit o veste minunată, si anume că vor putea avea mai mult timp la dispoziție pentru copii.

Desigur, există și anumite reguli care necesită respectate. Potrivit unui exemplu făcut public în mediul online, un angajat care a împlinit un an în cadrul aceleiași companii, va beneficia de oportunitatea de a petrece doi ani acasă alături de copilul său, obținând astfel dreptul la concediul de creștere a copilului.

ZILE LIBERE 2022! Începând de astăzi toţi bărbaţii din România pot avea 10 zile libere dacă fac asta! Direcţia UE aplicată şi la noi

Astfel, deși i se va suspenda contractul individual de muncă, acesta va putea avea parte de câteva zile de concediu de odihnă după ce se întoarce la muncă. Același lucru se aplică și în cazul persoanelor care se vor afla în concediu de creștere a copilului.

Dacă angajatul a lucrat timp de un an, apoi a beneficiat de doi ani de concediu, acesta va putea obține trei zile libere în plus în momentul în care își va relua activitatea.

Medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile pentru o afecţiune uşoară.

Citeşte şi Bani pentru părinții care revin mai repede la muncă din concediul de creştere a copilului: Care e SINGURA condiție ce trebuie îndeplinită

După aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat.

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igienico-dietetice, pe care pacientul trebuie să le respecte.

ZILE LIBERE. Angajații care au o vechime mai mare de un an sunt prioritari

Orice tip de concediu medical este reglementat prin legea 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.

Conform acestei legi, pentru acordarea concediului medical, angajatul trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an.

De asemenea, este menționată de lege condiția ca activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de lege. Conform legii, de aceleași drepturi beneficiezi și dacă nu îndeplinești situațiile descrise anterior, dar te numeri printre:

  • persoanele autorizate să desfășoare activități independente;
    persoanele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații;
    administratori sau manageri care au încheiat un contract de administrare sau de management;
    membrii unei asociații familiale;

Zile libere care urmează în 2022 sunt:

• 30 noiembrie(miercuri)- Sfântul Andrei;

• 1 decembrie(joi)- Ziua Naţională a României;

• 25 decembrie şi 26 decembrie(duminică şi luni)- Crăciunul.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

În anul 2022 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, prevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 9 pică în timpul săptămânii. Deoarece 6 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 9 zile libere.