Zile libere în plus pentru că stau mult pe scaun și sunt stresați. Cereri uluitoare făcute de anumiți bugetari

Salariaţii de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ au solicitatzile în plus la concediu de odihnă pe motiv că sunt stresați la locul de muncă, dar și pentru faptul că șederea îndelungată pe scaun la birou le provoacă probleme la coloană și fac hemoroizi.

27 feb. 2023, 11:02
Zile libere în plus pentru că stau mult pe scaun și sunt stresați. Cereri uluitoare făcute de anumiți bugetari

Bugetarii vor noi facilități pentru efortul de a sta pe scaun la birou sau în mașină, pentru lucratul la calculator. Este și cazul salariaţilor de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ, care doreau şapte zile în plus la concediu.

În motivarea solicitării, salariații au atașat și o expertiză realizată la sfârşitul lunii în care se preciza că la centrul din subordinea CJ Neamţ se munceşte în condiţii extreme, iar personalul, inclusiv șoferii, sunt expuți unor riscuri teribile.

Citește și: Zile libere 2023. Săptamâna de lucru de 4 zile şi concediu de odihnă de 30 de zile, este stipulat în Codul Muncii

Bugetarii s-au plâns că sunt supuși zilnic unui stres psihic datorat multitudinii problemelor decizionale. De asemenea, salariații s-au plâns că petrec multe ore pe scaun la birou și că sunt expuși la contaminare cu agenţi biologici deoarece lucrează cu documente din arhivă. De asemenea, expunere la monitoarele calculatoarelor le strică sănătatea.

De zile libere vor să beneficieze și șoferii pentru că riscă să fie accidentați prin lovirea de către alt mijloc de transport, sunt suprasolicitați  psihică, expuși la temperaturi extreme. De asemenea, poziţia şezândă prelungită le poate provoca hemoroizi.

Citește și: Veste excelentă pentru salariaţii care au copii. Câţi bani vor primi în plus la salariu

„De departe, cel mai cel proiect mi se pare cel pentru aprobarea concediului suplimentar de 7 zile lucrătoare, deoarece lucrează în condiţii deosebite, grele, vătămătoare sau periculoase. Iniţial am crezut că cei 54,5 titulari de posturi (…) au fost trimişi pe front în Ucraina, să apere oraşul Bakhmut. Dar nici pe departe, ba chiar sunt cu mult mai oropsiţi decât soldaţii şi voluntarii care apără democraţia în ţara vecină“, a scris Laurenţiu Creţu, consilier judeţean USR, citat de Adevărul.

Deocamdată, proiectul de hotărâre care prevedea introducerea acestor facilități a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței CJ Neamț.