ZILE LIBERE mai multe pentru anumiţi bugetari în 2020. Guvernul a aprobat modificarea concediilor

Guvernul a modificat legislația privind condițiile de acordare a asistenței medicale, medicamentelor, concediilor medicale şi scutirilor medicale unor angajați din România. Este vorba despre cadrele militare în activitate.

19 ian. 2020, 08:15
ZILE LIBERE mai multe pentru anumiţi bugetari în 2020. Guvernul a aprobat modificarea concediilor

ZILE LIBERE 2020. Numărul zilelor de concediu medical care pot fi acordate vor fi majorate semnificativ. Astfel, în cazul în care caracterul și evoluția afecțiunilor cauzate de accidente de muncă, cercetate și înregistrate potrivit legii, conduc la concluzia că sunt posibilități de recuperare, comisiile de expertiză medico-militară pot face propuneri de acordare a unor concedii medicale de recuperare de până la 550 de zile, în continuarea celor 180 de zile.

Modificări IMPORTANTE la concediul medical. Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial

Acordarea concediilor medicale de recuperare şi plata în continuare a drepturilor de soldă, conform reglementărilor legale privind salarizarea personalului militar se vor face însă doar cu aprobarea conducătorilor ministerelor şi ai instituţiilor din sistemul apărării, ordinii publice, securității naţionale şi justiţiei, potrivit modificării legislative.Totodată,cadrele militare în activitate pot fi trimise la tratament în străinătate în cazurile în care afecțiunile sunt cauzate de accidente de muncă ori de boli contractate în timpul şi din pricina îndeplinirii obligaţiilor militare şi care, potrivit avizului Ministerului Sănătăţii, nu pot fi tratate în țară. Cheltuielile în lei şi în valută necesare pentru acoperirea acestor costuri se vor suporta de instituţiile din sistemul apărării, ordinii publice, siguranței naţionale şi justiţiei.

 

În actuala legislație, polițiștii și militarii răniți în timpul activității au au dreptul decât la mazimum 300 de zile de concediu medical. Potrivit HG 270/1999, aflată acum în vigoare, cadrele militare în activitate au dreptul, în caz de îmbolnaviri şi accidente, la concedii medicale şi scutiri medicale, a căror durata se stabilește în raport cu natura şi gravitatea afectiunii. ”Pe timpul absențelor de la program pentru concedii şi scutiri medicale, pe o perioadă de până la 180 de zile într-un interval de 365 de zile, cadrele militare în activitate primesc drepturile de soldă. După împlinirea a 90 de zile de absențe de la program din motive medicale, cadrele militare în cauză vor fi expertizate în vederea clarificării situaţiei medico-militare. Comisiile de expertiză medico-militară, în funcție de caracterul şi evoluția bolii, pot stabili prelungirea concediului medical până la termenul de 180 de zile sau pot hotărî clasarea medicală a celor expertizați şi încadrarea acestora în grade de invaliditate în cazul pierderii totale sau parțiale a capacităţii de muncă. În situaţia în care caracterul şi evoluția bolii conduc la concluzia ca sunt posibilități de recuperare, comisiile de expertiză medico-militară pot face propuneri de acordare a unor concedii medicale de recuperare de până la 120 de zile, în continuarea celor 180 de zile”, se arată în actuala legislație a concediilor medicale pentru cadrele militare.

Veşti excelente! Ce români vor beneficia de un nou tip de concediu, pe lângă cel de odihnă ori medical!