ZILE LIBERE pentru cine se vaccinează. Se aplică de joi, pot beneficia şi părinţii copiilor mai mici de 18 ani

Angajații care se vaccinează împotriva Covid-19 primesc o zi liberă. Elevii și studenții vor beneficia, de asemenea, de câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin primită. Legea intră în vigoare din 29 iulie 2021.

28 iul. 2021, 16:58
ZILE LIBERE pentru cine se vaccinează. Se aplică de joi, pot beneficia şi părinţii copiilor mai mici de 18 ani

ZILE LIBERE pentru cine se vaccinează. Angajații, elevii, studenții și cadrele militare care se vaccinează vor beneficia de câte o zi liberă pentru fiecare doză primită. Legea va intra în vigoare din 29 iulie 2021.

Legea se aplică atât în cazul angajaţilor din sistemul public, cât şi privat, potrivit Legii 221 publicată în Monitorul Oficial luni, 26.07.2021.

Ziua liberă se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare, iar dacă ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, ai obligația să depui adeverința de vaccinare în prima zi lucrătoare după ce ai primit serul.

De ziua liberă poate beneficia și unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului.

Prevederile nu se aplică pentru salariaţii şi cadrele militare în situaţia în care sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă: Infectările cu varianta Delta au o tendință de creștere. Sunt 15 județe afectate, cele mai multe cazuri în București
Salariaţii sunt obligați să informeze angajatorul cu privire la opţiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia.

1. Toți salariații au dreptul la ziua liberă pentru vaccinare?

De principiu, toți salariații care se vaccinează din 29 iulie încolo au dreptul la liberul pentru ziua vaccinării. E vorba și de angajații de la stat, și de cei din privat.

Nu absolut toți salariații au dreptul la ziua liberă, deoarece nu primesc zile libere în contul vaccinării cei care s-au vaccinat deja, până la 29 iulie, cu toate dozele – pentru că legea NU retroactivează și nicio prevedere din cuprinsul său nu le oferă dreptul la zile libere celor care s-au vaccinat deja.

De asemenea, nu se aplică celor care se vaccinează la locul de muncă prin grija angajatorului – de pildă, angajații dintr-un spital.

ZILE LIBERE pentru angajaţii care se vaccinează. Legea a fost promulgată de Iohannis
2. Ziua liberă pentru vaccinare afectează zilele de concediu?

Nu, acest lucru e foarte clar specificat în Legea nr. 221/2021 – „zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă”. Desigur, asta presupune că angajatul cu pricina are contractul de muncă activ, nu suspendat, neputând fi, de pildă, în șomaj tehnic și să ceară ziua liberă pentru vaccinare.

Atenție! La fel de clar e specificat și că ziua liberă să dă pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

3. Ziua liberă și ziua vaccinării trebuie să coincidă?

Nu neapărat, putând să fie și altă zi, de pildă a doua zi după vaccinare. În lege este menționat „În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării”, or asta ne duce cu gândul la faptul că poate fi vorba și de altă zi.

4. Ce document trebuie să aducă angajatul pentru a-și motiva liberul și până când?

Adeverința de vaccinare e singurul document cerut în lege. Dacă ziua liberă și ziua vaccinării coincid, atunci adeverința trebuie depusă la angajator în prima zi lucrătoare de la vaccinare. Dacă liberul e luat ulterior, atunci adeverința va trebui, per a contrario, să fie adusă înainte angajatorului – adeverința e eliberată în format fizic la momentul vaccinării pacientului.

Nu se precizează nimic despre necesitatea de a o aduce în format electronic sau fizic, dar cel vaccinat o poate obține și în forma electronic oricând.

5. Trebuie anunțat angajatorul dinainte despre ziua liberă dorită?

Da, angajații sunt obligați să informeze dinainte angajatorii cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite. Legea nu impune însă un minim de zile, acest lucru nefiind oricum posibil să fie stabilit din start astfel încât să fie general aplicabil. Dacă nu anunță dinainte angajatorii, salariaților le-ar putea fi refuzată acordarea liberului atunci când doresc.

6. Salariații părinți cum pot cere zi liberă pentru vaccinarea copiilor minori?

Pentru copiii până la 18 ani și în cazul celor cu dizabilități de până la 26 de ani, unul dintre părinți poate cere zi liberă însă numai în ziua vaccinării copilului.

Și aici, părintele aduce angajatorului adeverința de vaccinare a copilului, dar și o declarație pe propria răspundere de la celălalt părinte potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului respectiv, scrie avocatnet.ro.

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei (necăsătorit/ă, văduv/ă ș.a.m.d.).