Zilele libere de 1-5 iunie se acordă şi se plătesc tuturor angajaților din Educație DOCUMENT

Sindicatele au venit cu precizări şi acuză că sunt presiuni în școli pe profesori să renunțe la protest dacă vor libere plătite în minivacanţa de Rusalii.
Mircea Filipescu
27 mai 2023, 08:59
Zilele libere de 1-5 iunie se acordă şi se plătesc tuturor angajaților din Educație DOCUMENT
PSD susține salarizarea competițională a profesorilor

Zilele libere din perioada joi, 1 iunie – luni, 5 iunie se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ, chiar dacă sunt în grevă sau nu, atrag atenția Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-o adresă către școli, obținută de Edupedu.ro, pe care o puteți consulta mai jos în articol. Organizațiile susțin că „fiind zile libere plătite, în care salariații nu prestează activitate, dar sunt remunerați, de acestea beneficiază toți salariații, prin efectul legii”.

Lovitură grea pentru profesorii aflați în grevă! Cadrele didactice, amenințate că vor pierde banii pentru zilele liberele legale
„Așa cum este definită greva, în Legea nr. 367/2022 (n. red. Legea Dialogului Social), aceasta presupune încetarea lucrului și se desfășoară în incinta unității; în consecință, în zilele în care nu se desfășoară activitate la sediul unității (zilele de repaus săptămânal, zilele libere plătite etc.) nu este îndeplinită condiția încetării lucrului și nici cea referitoare la prezența în incinta unității”, conform documentului.

Sindicatele susin că, la nivelul unităților de învățământ, s-ar exercita „presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă”.

  • Amintim că ultima zi liberă pentru bugetari a fost de 1 mai, care a picat într-o zi de luni. Următoarele zile libere vor fi pe 1 și 2 iunie 2023, care pică joi (Ziua Copilului) și vineri – „puntea” cu weekendul. Elevii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern, până în 30 iunie, deși vacanța de vară 2023 începe pe 17 iunie. Pe 5 iunie, luni, este a doua zi de Rusalii, zi liberă prin Codul Muncii.

Sindicatele fac precizări și despre contractele individuale de muncă (CIM) care, începând cu 25 mai, se suspendă „din inițiativa angajatorului”, dată fiind ordonanța de urgență recentă a Guvernului nr. 42 care schimbă articolul 160 din Legea 367/2022. Detalii, mai jos.

”În ultimele ore am fost sesizați că, la nivelul unităților de învățământ, se exercită presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă.

În aceste condiții, facem următoarele precizări:

  • zilele libere plătite din 1 iunie și din 5 iunie (a doua zi de Rusalii) sunt acordate tuturor salariaților, conform art. 139 alin (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • ziua de 2 iunie este stabilită ca zi liberă potrivit art. 1 din H.G. nr. 1555/2022 și urmează a se recupera până la data de 30 iunie 2023;
  • fiind zile libere plătite, în care salariații nu prestează activitate, dar sunt remunerați, de acestea beneficiază toți salariații, prin efectul legii, indiferent dacă participă sau nu la grevă;
  • așa cum este definită greva, în Legea nr. 367/2022, aceasta presupune încetarea lucrului și se desfășoară în incinta unității; în consecință, în zilele în care nu se desfășoară activitate la sediul unității (zilele de repaus săptămânal, zilele libere plătite etc.) nu este îndeplinită condiția încetării lucrului și nici cea referitoare la prezența în incinta unității (…)

În concluzie, zilele libere plătite din perioada 01.06.2023 – 05.06.2023 trebuie acordate și plătite tuturor salariaților din unitățile de învățământ, neavând importanță dacă participă sau nu la grevă”, scriu sindicatele în adresă.

Marius Budăi nu vrea tocmeală ca la târg pe salariile profesorilor. Ministrul Muncii lucrează la OUG: „ Nu tratăm educația ca la piață: mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns”

Contractele de muncă se suspendă „din inițiativa angajatorului”, pentru noii greviști de pe 25 mai

”Referitor la intrarea în vigoare și aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 42/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social şi a Legii nr. 253/2003 – Codul muncii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 459/25.05.2023 [cea mai relevantă pentru greva noastră fiind modificarea art. 160 alin. (1) din Legea nr. 367/2022, în noua formă textul fiind: „(1) Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului se suspendă la iniţiativa angajatului. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate.”], precizăm următoarele:

1) potrivit art. 15 alin. (2) din Constituția României legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.”

2) potrivit art. 6 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil: (1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.”, iar conform alin. (5): Dispozițiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite DUPĂ INTRAREA SA ÎN VIGOAREprecum şi situaţiilor juridice născute DUPĂ INTRAREA SA ÎN VIGOARE.”

În raport de dispozițiile constituționale și legale care statuează intrarea în vigoare a actelor normative și aplicarea lor, este evident că prevederile art. I pct. 54 din O.U.G.nr. 42/2023, care modifică prevederile art. 160 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, NU produc efecte asupra situației salariaților din învățământ care sunt în grevă începând din data de 22 mai (întrucât declanșarea grevei s-a realizat conform dispozițiilor legale în vigoare la acel moment), ci doar celor care intră în grevă după data de 25 mai 2023 (data intrării în vigoare a OUG nr. 42/2023)”.

„Reamintim că obligația înregistrării în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă revine, într-adevăr, angajatorului, dar, în absența unei dispoziții legale exprese referitoare la momentul în care se înregistrează în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei și având în vedere dispozițiile art. 4 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaților, suspendarea pe durata grevei poate fi operată astăzi pentru ziua următoare.

Însă, angajatorul trebuie să analizeze cum ar putea să procedeze la o asemenea înregistrare, în condițiile în care nu se știe cu exactitate dacă salariații care astăzi se află în grevă, se vor afla și mâine, cu atât mai mult cu cât, salariații pot renunța, în scris, la grevă (potrivit art. 153 din Legea nr. 367/2022) sau pot să intre în grevă (potrivit art. 156 din același act normativ). În fapt, este practic imposibil să se opereze corect în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei, deoarece este aproape imposibil de determinat cât timp un salariat va participa la grevă. Totodată, dacă persoana abilitată să opereze în REVISAL este în grevă, nu are cine să facă înregistrările”, se mai arată în document.

DailyBusiness
Călin Georgescu, interviul momentului înainte de turul doi: „Vreau să pun România pe harta Europei și a lumii. Nu discutăm de ieșirea României din UE și NATO, doar de intrarea în Schengen”
Spynews
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Bzi.ro
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam: Trebuia să se îndeplinească în noaptea de Revelion 2024!
Fanatik.ro
Sărbătoare mare pe 4 decembrie. Ce nu trebuie să faci de Sfânta Varvara dacă vrei să-ți meargă bine un an întreg
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii vor fi raportați la ANAF de la 1 ianuarie 2025. Se pune poprire
Playtech.ro
Primele imagini de la priveghiul lui Helmut Duckadam. Mama celebrului sportiv, distrusă de durere
DailyBusiness
Se schimbă data de plată a pensiilor în decembrie 2024. Când vor ajunge banii pe card
Adevarul
Cristian Tudor Popescu, semnal de alarmă despre pericolele de pe TikTok: „Ruperile de oase sunt așteptate după 8 decembrie”
wowbiz.ro
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Spynews
Cu cât se vinde un pahar de ciocolată caldă Dubai, la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Noua fiță îi costă scump pe doritori
Spynews
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Modul inedit în care iubitul artistei a făcut pasul cel mare | VIDEO
Evz.ro
Haos pe piața de imobiliare. Apartamentele s-au scumpit considerabil în toată țara
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
kanald.ro
Președintele Coreei de Sud a decretat legea marțială! Armata a luat cu asalt clădirea Parlamentului
Cancan.ro
Prigoană s-a răzbunat crunt înainte de a muri! Ce lovitură decisivă i-a dat șoferului care i-a 'furat' firma
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Veste tristă despre Regina Camilla. Palatul Buckingham a anunţat
StirileBZI
Când se dau pensiile în luna decembrie: Anunțul făcut de Poșta Română
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
stirilekanald.ro
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem
substantial.ro
Elena Lasconi: „Cum îl văd eu pe Călin Georgescu nu este relevant, ci cum îl văd oamenii”
MediaFlux
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii