ZIUA FEMEII 2017: Cifra de afaceri a pieţei produselor cosmetice, 5,5 miliarde lei

Cifra de afaceri din piața produselor cosmetice și de parfumerie a depășit 5,5 miliarde lei anul trecut, dar nu și-a atins potențialul maxim, reiese dintr-o analiză de specialitate remisă, miercuri, AGERPRES.

08 mart. 2017, 13:20
ZIUA FEMEII 2017: Cifra de afaceri a pieţei produselor cosmetice, 5,5 miliarde lei

„Din datele preliminarii și luând în calcul creșterea semnificativă a consumului, generată de măsuri de ordin fiscal, 2016 a adus un adevărat record în materie, cifra de afaceri din acest sector depășind 5,5 miliarde lei. Piața românească încă nu și-a atins potențialul maxim, dacă este să raportăm la piețele dezvoltate. În România, potrivit unor statistici realizate de jucătorii din domeniu, consumul de produse cosmetice și de parfumerie este de aproximativ 40 de euro/anual/persoană, în condițiile în care, în Franța, este de 4-5 ori mai mare”, se spune în analiză.

Potrivit statisticilor, în acest sector activează în prezent în jur de 2.000 de firme, cu peste 11.000 de angajați, care se ocupă cu comerțul cu ridicata și amănuntul al produselor cosmetice și de parfumerie.

Numărul acestora s-a menținut constant din 2009 și până în prezent, semn că piața este una bine definită.

„Analiza datelor financiare arată că, în ultimii 7 ani, firmele de cosmetice și parfumerie au insistat pe optimizarea afacerilor, dovadă că profitabilitatea sectorului a crescut de la 207 milioane lei în 2009 la 258 milioane lei în 2015, cu un ascendent puternic în 2016”, conform analizei efectuate de KeysFin.

În acest sector economic trendul este dat în primul rând de importatori și de lanțurile de magazine specializate dezvoltate de multinaționale. Și producătorii autohtoni au avansat semnificativ în ultimii ani, profitând de noile tendințe eco, de interesul tot mai mare al românilor pentru produse naturale, de calitate.

Potrivit sursei citate, o statistică recentă arăta că, în prezent, cele mai multe achiziții de produse cosmetice se realizează din magazinele fizice, urmate de farmacii și saloanele de cosmetică. Un segment aflat pe creștere este cel al vânzărilor pe internet, care au avansat semnificativ în ultimii 2-3 ani.

„Studiile de consum arată că, în prezent, parfumurile generează cea mai mare cifră de afaceri din această piață, urmate de produsele de machiaj și abia apoi de cele de îngrijire. Este un trend diferit față de țările occidentale, acolo unde produsele de skin-care sunt cele mai vândute. Acest fenomen are legătură cu educația și obiceiurile de consum ale mai multor generații. În România, să nu uităm că avem încă generații care au trăit în comunism și pentru care produsele cosmeticele occidentale au reprezentat o necunoscută’, afirmă analiștii KeysFin.

Potrivit experților, lucrurile se schimbă însă semnificativ de la an la an, iar românii se documentează din ce în ce mai mult cu privire la importanța îngrijirii pielii, fiind tot mai atenți la ingredientele folosite în produsele cosmetice, la trendurile internaționale.

„Piața va evolua, inerent, către un mix de vânzări similar celui din Occident. Vom asista la creșterea ponderii produselor cosmetice destinate îngrijirii tenului. Cât de repede se va întâmpla acest lucru ține în primul rând de puterea de cumpărare și apoi de modificarea obiceiurilor de consum, ca urmare a mediatizării produselor respective’, menționează sursa citată.

Informațiile sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din Romania.