Ziua Gărzii Naţionale de Mediu, sărbătorită prin plantare de copaci şi educaţie ecologică

Ziua de 12 Martie reprezintă pentru comisarii Gărzii Naţionale de Mediu un moment aniversar. Ea marchează înfiinţarea Gărzii Naţionale de Mediu ca instituţie care aplică prevederile legale privind protecţia factorilor de mediu. Cu această ocazie, mesajul GNM, adresat tuturor, vizează o acţiune comună, în care fiecare poate contribui la salvarea mediului şi a naturii.

11 mart. 2013, 15:37
Ziua Gărzii Naţionale de Mediu, sărbătorită prin plantare de copaci şi educaţie ecologică

Ziua Gărzii Naţionale de Mediu reprezintă un semnal binevenit şi un îndemn de a acţiona unitar pentru protejarea mediului înconjurător.

Această zi va fi marcată prin acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, desfăşurate la nivelul tuturor comisariatelor judeţene din ţară.

În acest sens, vor fi organizate acţiuni de ecologizare la Hunedoara, pe raza municipiului Deva – Zona Zăvoi, împreună cu reprezentanţii Primăriei Deva, la Vaslui, unde elevii vor participa la ecologizarea râului Delea, şi la Giurgiu, unde se va desfăşura o acţiune de salubrizare în zona Parc Alei din Giurgiu.

Acţiuni de plantare de puieţi vor avea loc la Brăila, în paralel cu popularizarea activităţilor GNM în rândurile elevilor de la Şcoala Al. Ioan Cuza, la Piteşti şi la Constanţa – acţiuni la care vor participa elevi din ciclul gimnazial şi liceal.

Acţiuni de educaţie ecologică se vor desfăşura şi la Sibiu, Galaţi, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Caraş Severin şi Timişoara, unde elevii vor participa la un concurs pe tema problemelor de mediu.

Dezbateri şi work-shop-uri vor fi organizate la Arad, Bihor şi la Braşov, unde, în Aula Universităţii, va avea loc un seminar privind activităţile desfăşurate de GNM – CJ Braşov, urmat de o vizită la staţia de tratare a apei de la Săcele.

La Gorj şi la Mehedinţi, vor avea loc mese rotunde pentru promovarea unui mediu sănătos, împreună cu organizaţiile neguvernamentale de mediu. În mai multe judeţe se vor desfăşura acţiuni de informare prin distribuirea de fluturaşi şi pliante privind activitatea GNM.

Totodată, în cadrul proiectului “Alinierea metodologiei de control a GNM la directivele şi convenţiile de control internaţionale”, Comisariatul General al GNM va organiza, la Piteşti, o conferinţă regională pentru conştientizarea publicului privind riscurile pe care le implică traficul ilicit de specii protejate. Această acţiune face parte dintr-o serie de opt conferinţe regionale, organizate în ţară, la care vor participa autorităţile locale, instituţiile care colaborează cu GNM şi ONG-urile de mediu.