Ziua Independenţei Indiei a degenerat în confruntări armate, în Kashmir, soldate cu morţi şi răniţi

Confruntări armate s-au soldat cu cinci morți luni în mai multe locuri din Kashmir, chiar de Ziua independenței Indiei, ai indicat responsabili militari indieni. 

15 aug. 2016, 15:23
Ziua Independenţei Indiei a degenerat în confruntări armate, în Kashmir, soldate cu morţi şi răniţi

Un comandant indian și patru presupuși rebeli au fost uciși, potrivit acestora. Comandantul paramilitar a fost ucis într-o ambuscadă în apropiere de orașul Srinagar în Kashmir, regiune disputată de India și Pakistan, a declarat pentru AFP un responsabil al forțelor centrale de rezervă ale poliției indiene CRPF.

Doi presupuși militanți separatiști au fost uciși în luptele care au urmat ambuscadei, în cursul cărora alte nouă persoane au fost rănite.

Responsabilul CRPF a indicat că identitățile militanților nu au fost dezvăluite, dar a precizat că aceștia „nu erau localnici”, ceea ce în India se subînțelege adesea că ar fi vorba despre cetățeni pakistanezi.

În același timp, doi rebeli au fost uciși în alte lupte în apropierea frontierei între India și Pakistan, lângă Uri, în nord, a informat un purtător de cuvânt al armatei indiene.

Kashmirul indian este scena unor confruntări și manifestații cvasicotidiene împotriva puterii indiene după moartea liderului islamic Burhan Wani, ucis în iulie de forțele guvernamentale. Restricții de circulație au fost impuse din 9 iulie asupra unor mari părți din acest teritoriu.

India și-a anunțat independența în 15 august 1947. Pakistanul și India își dispută Kashmirul de atunci, fiecare dintre cele două țări revendicând această regiune muntoasă în integralitatea sa. Grupuri rebele combat trupele indiene desfășurate în regiune pentru a obține independența și apropierea de Pakistan. Aceste confruntări au făcut zeci de mii de morți.