Ziua Internaţională a Astronomiei, sărbătorită cu o „petrecere stelară”, sâmbătă, în Cişmigiu

O "petrecere stelară" va avea loc sâmbătă, între orele 15.00 şi 23.00, în Grădina Cişmigiu din Bucureşti - intrarea dinspre Primăria Capitalei, pentru a marca Ziua Internaţională a Astronomiei.

19 apr. 2013, 12:16
Ziua Internaţională a Astronomiei, sărbătorită cu o „petrecere stelară”, sâmbătă, în Cişmigiu

Evenimentul organizat de Asociaţia Astronomică Urania (AA Urania) va consta într-o serie de observaţii astronomice şi interacţiuni pe teme de astronomie. Membrii asociaţiei vor oferi vizitatorilor, în mod gratuit, posibilitatea să observe corpuri cereşti prin telescoape moderne, automatizate, precum şi demonstraţii de utilizare a instrumentelor astronomice, însoţite de informaţii. În timpul zilei, trecătorii vor putea privi Soarele prin instrumente dotate cu filtre speciale de protecţie, iar, după lăsarea serii, Luna, planeta Jupiter şi obiecte stelare, precum roiuri stelare, nebuloase şi galaxii.

Cei interesaţi, de la copii la tineri şi adulţi, vor afla cu această ocazie şi cum se pot integra în cadrul instituţional special creat de AA Urania pentru viitorii săi membri în minicomplexul de astronomie de la Observatorul Astronomic al Palatului Naţional al Copiiilor din Bucureşti.

Ziua Internaţională a Astronomiei a fost sărbătorită în premieră în anul 1973, când astronomul Doug Berger, preşedintele Asociaţiei Astronomice din Carolina de Nord, a decis ca, în loc să convingă oamenii să vină la observatoare, să ducă instrumentele (telescoapele şi lunetele) la oameni, în stradă.