Ziua Internaţională a Femeii 2021. Tradiţii şi obiceiuri: de ce este bine să le dăruieşti femeilor lalele în această zi

8 Martie este Ziua Internaţională a Femeii, fiind sărbătorită în fiecare an la aceeaşi dată. Deşi multă vreme a fost asimilată Zilei Mamei, cele două se sărbătoresc la date diferite, aceasta din urmă fiind celebrată în prima duminică din luna mai.

08 mart. 2021, 00:10
Ziua Internaţională a Femeii 2021. Tradiţii şi obiceiuri: de ce este bine să le dăruieşti femeilor lalele în această zi

Ziua Internaţională a Femeii 2021. Ziua Internaţională a Femeii este celebrată pentru a comemora, pe de o parte, realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, pe de altă parte discriminarea și violența care sunt, încă, prezente în multe colţuri ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Sărbătoarea îşi are originea încă din vremea zeilor, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria, care se desfăşura din 15 până pe 18 martie. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei a fost, astfel, sărbătorit în calendarul roman.

Ziua Internaţională a Femeii 2021. În această zi, femeile primesc lalele

Pentru că una dintre florile care vestesc primăvară şi, totodată, una dintre florile reprezentative ale acestui sezon este laleaua, în această zi doamnelor şi domnişoarelor li se oferă lalele.

Citeste si Calendar ortodox martie 2021. Sărbători religioase în martie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Babe, Mucenici, Alexii, Buna Vestire

Mesajul principal pe care îl transmite laleaua este iubirea sinceră şi nemărginită. Această floare este simbolul declaraţiei de iubire. O veche legendă persană spune că laleaua s-a născut din picăturile de sânge ale unui îndrăgostit.

Originare din Turcia, lalelele au fost importate în Olanda în secolul al XVI-lea. Astăzi, Olanda a devenit „Florăria lumii”, în această ţară lalelele cultivându-se pe suprafeţe foarte mari.

Ziua Internaţională a Femeii 2021. Nu este bine să te cerţi cu femeile importante din viaţa ta

Tradiția spune că, în această zi, nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită deoarece acest lucru ar putea aduce ghinion.

Ziua Femeii a devenit un prilej de răsfăț pentru reprezentantele sexului frumos, aşa că azi este foarte potrivit să le faci mici cadouri femeilor importante din viaţa ta, prin care să le transmiţi dragostea şi aprecierea ta. Multe companii oferă zile libere sau cadouri angajatelor de 8 Martie.

Ziua de 8 Martie în diferite colţuri ale lumii

În Rusia, conotația politică a acestei zile a dispărut, iar toate femeile din țară primesc flori, în special mimoze galbene.

Mimoze galbene le sunt oferite şi italiencelor. În Italia, în această zi sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii.

În Portugalia , femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş, în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos.

Femeile din Pakistan celebrează, pe 8 Martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea.

Citeste si Ce nu stiai despre Ziua Internationala a Femeii

În China, pe 8 Martie, femeile beneficiază de o după-amiază liberă. În această zi, bărbaţii dăruiesc flori şi mici cadouri femeilor importante din viaţa lor.

În România şi în Bulgaria se păstrează obiceiurile de dinainte căderii comunismului. În acele vremuri, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.