Ziua Internaţională a Somnului este celebrată pe 15 martie

15 martie este declarată Ziua Internaţională a Somnului. Cu această ocazie, Societatea Română de Pneumologie, prin intermediul Secţiunii de Somnologie, organizează Ziua Ușilor Deschise în toate laboratoarele de somnologie din țară.

15 mart. 2013, 10:47
Ziua Internaţională a Somnului este celebrată pe 15 martie

Ziua Internațională a Somnului, 15 martie, este un eveniment anual organizat în întreaga lume de peste 5 ani. Aceasta reprezintă o celebrare a somnului și un prilej de dezbatere a problemelor importante în legătura cu somnul.

România sărbătorește în 2013 Ziua Internațională a Somnului prin activități de informare în toate laboratoarele de somnologie din țară.

Ziua Somnului 2013 se desfășoară sub sloganul „Cine doarme bine îmbătrânește sănătos” și își propune să atragă atenția asupra tulburărilor de somn înregistrate cu precădere la adulții în vârstă.

Statisticile estimează că, în România, între 1-3% din copii şi adolescenţi pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului, iar 4-6% din adulţi pot avea sindrom de apnee în somn de tip obstructiv în timpul somnului (între 900.000 -1.100.000 adulți). Toate aceste tulburări pot fi depistate și tratate în cele peste 80 de laboratoare sau puncte de înregistrare somnografică din ţară, care marchează progresele de la an la an atât din punct de vedere al numărului, cât și la nivelul cazurilor diagnosticate și tratate.

„Somnologia este o competenţă, o supraspecializare care, tradiţional, a fost omologată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Motivele recunoașterii acestei supraspecializări țin de patologia importantă pe care o acoperă, de faptul că salvează vieți, de contribuția pe care o are la reluarea vieții profesionale și sociale a pacienților care, suferind de tulburări în somn, pot deveni o problemă serioasă pentru comunitate și pentru propria familie”, a declarat Prof. dr. Florin Mihălțan, Președintele interimar al Societății Române de Pneumologie.

„În România progresele mici, dar constante, ne permit să fim optimişti pentru viitor şi să nu dezarmăm în demersurile pe care le facem pentru acreditarea laboratoarelor şi asigurarea compensărilor la Casa Naţională de Asigurări. Având în vedere interesul în creștere al medicilor pneumologi, cardiologi, ORL, față de această supraspecializare, precum și activitățile de informare și instruire ale Societății Române de Pneumologie impreună cu firmele care distribuie aparatură specializată, estimăm o creștere continuă și constantă a rețelei de laboratoare de somnologie, de 10-15% în fiecare an”, a adăugat Prof. dr. Florin Mihălțan.