Ziua Mondială a Metrologiei 2023. Fănel Iacobescu, președintele Societăţii Române de Măsurări: „La mulți ani tuturor celor care stau la baza tuturor realizărilor din acest domeniu”

În fiecare an, la 20 Mai, în peste 80 de ţări este sărbătorită Ziua Mondială a Metrologiei.

20 mai 2023, 12:55
Ziua Mondială a Metrologiei 2023. Fănel Iacobescu, președintele Societăţii Române de Măsurări: „La mulți ani tuturor celor care stau la baza tuturor realizărilor din acest domeniu”

Ziua Mondială a Metrologiei 2023. Prin hotărârea Conferinţei Generale de Măsuri şi Greutăţi s-a stabilit data acestei sărbători ca o expresie a recunoaşterii importanţei semnării la 20 Mai 1875, Convenţiei Metrului, primul tratat diplomatic internaţional.

În acest an, tema aleasă de cele două organizaţii mondiale, BIPM şi OIML, este:

Măsurările susţin sistemul alimentar global

Importanţa măsurărilor la producerea şi distribuţia alimentelor este mai actuală ca oricând, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2022, populaţia globală a ajuns la 8 miliarde.

În România, există, totuşi, unele autorităţi şi organizaţii care:

–          nu vor să aibă o colaborare instituţională cu Organismul Naţional de Acreditare (RENAR);

–          încalcă sau nu respectă unele prevederi ale Regulamentului 765/2018 al Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene.

Cu toate acestea, RENAR are un număr suficient de specialişti  în domeniul măsurărilor şi  asigură respectarea cerinţelor standardelor din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, directivelor, regulamentelor, inclusiv pentru măsurările care susţin sistemul alimentar.

„La 20 mai se sărbătorește Ziua Mondială a Metrologiei. Importanța este deosebită și marchează faptul că la 20 mai 1875 s-a semnat Convenția Metrului, care a reprezentat și primul tratat diplomatic internațional. Metrologia este într-o accepțiune generală știința măsurărilor. Implicațiile măsurărilor în viața de toate zilele și, cu atât mai mult, în domeniul sănătății, al siguranței alimentului, care este tema de anul acesta, căci în fiecare an de alege o temă, iar tema de anul acesta se referă la măsurările din domeniul sistemului alimentar. Implicațiile măsurărilor în analizele produselor alimentare, în realizarea acestora și distribuția lor sunt esențiale. Peste 90% din controalele efectuate sunt pe baza măsurărilor. În calitate de președinte al Societăţii Române de Măsurări și membru al Consiliului General al Confederaţiei Internaţionale a Măsurărilor și ca președinte al Organismului Naţional de Acreditare, adresez un sincer La mulți ani tuturor celor care, în mod profesionist, fără a ieși neapărat în față, stau la baza tuturor realizărilor din acest domeniu”, a declarat Fănel Iacobescu, Preşedinte al Societăţii Române de Măsurări – SRM, Membru al Consiliului General al Confederaţiei Internaţionale a Măsurărilor – IMEKO, Preşedinte al Organismului Naţional de Acreditare – RENAR, Preşedinte Cluster Internaţional AGROFOOD – CIAF.