Ziua Muncii 2021. Iohannis: Suntem o națiune de oameni harnici, vom relansa economia în beneficiul nostru, al tuturor!”

Klaus Iohannis transmite un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii. Preşedintele apeciază semnificaţia din spatele sărbătorii şi afirmă că românii sunt o naţiune de oameni harnici.

01 mai 2021, 10:51
Ziua Muncii 2021. Iohannis: Suntem o națiune de oameni harnici, vom relansa economia în beneficiul nostru, al tuturor!”

Ziua Muncii 2021. „Munca și sacrificiile femeilor și bărbaților din întreaga lume sunt celebrate astăzi, de 1 Mai. Este important să nu uităm cât de dificilă a fost, de-a lungul istoriei, obținerea unor drepturi care ni se par acum absolut firești: condiții de lucru decente, răsplată corectă pentru efortul depus și egalitate de gen. Astăzi avem o șansă uriașă de a construi împreună, în perioada post COVID-19, România pe care ne-o dorim. Suntem o națiune de oameni harnici, ambițioși și hotărâți să reușească – acesta este spiritul în care vom relansa economia în beneficiul nostru, al tuturor! #ZiuaInternaționalăaMuncii”, scrie Klaus Iohannis pe Facebook.

Munca și sacrificiile femeilor și bărbaților din întreaga lume sunt celebrate astăzi, de 1 Mai. Este important să nu…

Posted by Klaus Iohannis on Saturday, May 1, 2021

Data de 1 Mai a devenit cunoscută ca Ziua Internaţională a Muncii și în prezent este sărbătorită în numeroase ţări, inclusiv în România. Totul a început în SUA, în 1886, după mai multe incidente violente, când muncitorii au cerut reducerea timpului de lucru.

Ziua Muncii 2021. Ce semnificaţie are ziua de 1 Mai în calendar. Google are un logo special astăzi
Ziua muncii a fost recunoscută oficial în 1889 de Primul Congres Socialist Internaţional de la Paris pentru a comemora lupta dintre uniune şi forţele din statul Illinois. Federaţia Sindicală şi SUA se vor dezice de data de 1 mai din mai multe motive: făcea trimitere la evenimentele violente dintre sindicate şi autorităţi, dar motivul principal a fost creşterea curentului comunist din lume care a îmbrăţişat cu drag acestă sărbătoare ce se potrivea discursului promovat.

În SUA sărbătoarea dedicată muncitorilor este la începutul lunii septembrie.

În restul lumii sărbătoarea a fost instituită în multe state fiind sărbătorită cu precădere pe data de 1 mai sau în prima zi de luni din Mai. Există şi state unde sărbătoarea muncii s-a transformat în săptămâna muncii precum Africa de Sud. În China se întinde pe trei zile.

În România sărbătoarea a fost marcată trecător încă din timpul lui Carol I, dar evenimentul a fost asimilat de cultura românească în perioada comunistă. Sovieticii au îmbrăţişat cu drag sărbătoarea considerând că „se opune filozofiei capitaliste americane” şi au impus-o în URSS şi în blocul comunist din Est.

În România în perioada comunistă aveau loc evenimnete propagandistice ale regimului cu manifestaţii de amploare pe străzi şi stadioane. După decembrie 1989 sărbătoarea a rămas în mentalul colectiv, dar s-a renunţat la manifestaţii şi s-a preferat mersul la iarbă verde.

Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru și Hong Kong.

ZIUA MUNCII. BNS: Eliminarea fişei postului pentru microîntreprinderi transformă salariaţii în sclavi