ZIUA NATO. Klaus Iohannis. Apartenenţa la NATO rămâne o garanţie a securităţii ţării noastre

"Ziua NATO în România" se celebrează în prima duminică a lunii aprilie. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu ocazia acestei zile.

05 apr. 2015, 13:10
ZIUA NATO. Klaus Iohannis. Apartenenţa la NATO rămâne o garanţie a securităţii ţării noastre

„În fiecare an, în prima duminică din aprilie, celebrăm ziua NATO. Este un prilej să ne amintim cât de mult ne-am dorit să facem parte din Alianța Nord-Atlantică și cu cât profesionalism și curaj contribuie militarii noștri la misiunile NATO din diferite zone ale lumii. Apartenența la NATO rămâne o garanție a securității țării noastre și un reper fundamental al politicii externe a României”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook. 

Ministerul Afacerilor Externe a salutat de asemenea celebrarea, duminică, a Zilei NATO, precizând că Alianţa Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii ţării, România urmărind, în 2015, întărirea solidarităţii Aliate,în contextul situaţiei de securitate la nivel internaţional şi în vecinătatea estică.

În cadrul reuniunii la vârf NATO de la Praga din anul 2002, delegaţia României a primit invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Pe 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Alianţei Nord-Atlantice (Washington, 1949), iar la 2 aprilie 2004 s-a desfăşurat, în cadrul reuniunii ministeriale Aliate, ceremonia arborării drapelului ţării noastre la Cartierul General al NATO.

În baza Legii 390/2004, începând cu anul 2005, „Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.