ZIUA PĂMÂNTULUI, imagini uluitoare filmate din spaţiu. Cum arată planeta noastră printr-un telescop ultraperformant

ZIUA PĂMÂNTULUI. În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului/ Earth Day. Ziua a fost instituită în Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.

22 apr. 2016, 19:03
ZIUA PĂMÂNTULUI, imagini uluitoare filmate din spaţiu. Cum arată planeta noastră printr-un telescop ultraperformant

ZIUA PĂMÂNTULUI. Ziua Pământului 2016 este celebrată de NASA printr-un set de imagini de calitate maximă filmate de pe Staţia Spaţială Internaţională. Clipul a fost făcut cu o cameră specială care prinde detaliide 6 ori mai precis decât orice alt aparat de înregistrare dus în spaţiu până acum.

Vezi şi: Coincidenţă bizară de ZIUA PĂMÂNTULUI: 112 ani de la naşterea omului care inventat bomba atomică

Ziua Pământului este celebrată de Google prin mai multe logouri speciale, ce afişează animale din diverse colţuri ale lumii: o vulpe, o broască ţestoasă, un elefant, un urs polar şi o caracatiţă. 

Logourile speciale afişate de Google de Ziua Pământului afişează animale din diverse colţuri ale lumii: o vulpe, o broască ţestoasă, un elefant, un urs polar şi o caracatiţă.

Google îşi modifică ocazional logoul pentru a pune în lumină diferite evenimente speciale sau pentru a omagia personalităţi ale culturii universale.

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată „semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Vezi şi: ZIUA PĂMÂNTULUI: 7,8 miliarde de copaci plantaţi în cinci ani