ZIUA PI. Descoperirea incredibilă făcută de un matematician francez despre numărul PI

ZIUA PI. Un om de ştiinţă francez pretinde că a calculat 2,7 trilioane de zecimale din numărul iraţional Pi (π), un nou record cu atât mai impresionant cu cât nu a realizat calculul cu ajutorul computerului, informează The Indian Times. ZIUA PI. Google celebrează ZIUA PI cu un Google Doodle special. 
Alina Costache
14 mart. 2018, 11:25
ZIUA PI. Descoperirea incredibilă făcută de un matematician francez despre numărul PI

ZIUA PI. Record doborât

ZIUA PI. Fabrice Bellard a doborât recordul anterior de 2,6 miliarde de zecimale calculate din Pi, stabilit de un computer, după 131 de zile de calcule şi verificări.

ZIUA PI. Pi (π )este un număr iraţional, adică valoarea sa nu poate fi exprimată exact sub formă de fracţie m/n, cu „m” şi „n” întregi. De aceea, reprezentarea sa zecimală nu se termină şi, dacă fiecărei zecimale i s-ar acorda o secundă pentru pronunţie, ar fi necesari 85.000 de ani pentru a termina de citit.

ZIUA PI. Pentru a-l calcula pe Pi, Bellard a dezvoltat propriul său algoritm, despre care susţine că este de 20 de ori mai eficient decât calculatoarele anterioare.

ZIUA PI. Pasiune de la 14 ani

ZIUA PI. „Mi-am cumpărat prima carte despre Pi când aveam 14 ani şi de atunci am tot urmărit recordurile de zecimale identificate de computer”, a spus Bellard.

ZIUA PI. „Nu sunt interesat în special de zecimalele lui Pi. Este mai mult un joc amuzant, un fel de a testa o metodă de calcul”, a adăugat el.

ZIUA PI. entativele de a stabili valoarea exactă a lui Pi, constanta matematică ce exprimă raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian, datează încă din Antichitate.

ZIUA PI. Un chinez avea precedentul record

ZIUA PI. Utimul record de memorare a lui Pi înregistrat de Guinness Book este de 67,890 digitale şi a fost stabilit de Lu Chao, un tânăr din China.

 

ZIUA PI. Tu ştii ce sărbătoreşte Google pe 14 martie? Ce reprezintă de fapt ZIUA PI

ZIUA PI. Numărul este şi transcendent, ceea ce înseamnă, printre altele, că nu există un şir finit de operaţii algebrice cu numere întregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al căror rezultat să fie egal cu valoarea lui. De-a lungul istoriei matematicii, s-au depus eforturi semnificative de a determina Pi cu mai multă precizie şi de a-i înţelege natura. Fascinaţia acestui număr a intrat şi în cultura non-matematică.

sursa: Mediafax

Ziua Mondială a Numărului Pi, o iniţiativă apărută în Statele Unite pentru a promova matematica în rândul copiilor, s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil „Crăciun al tocilarilor”, cum e numită de The Guardian. Google sărbătorește ZIUA PI cu un Google Doodle special. Este sărbătorită în lumea întreagă de copii şi de adulţi, prin concursuri inedite, dar şi prin degustări de plăcinte, cuvântul „pie”, plâcintă în limba engleză, având o pronunţie similară cu cea a numărului Pi.

ZIUA PI Care este valoarea lui PI

Numărul pi este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc, într-un spaţiu euclidian, iar simbolul boldsymbol{pi} a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones, în 1706, şi derivă din abrevierea cuvântului „perimetru”.

Valoarea lui Pi este egală aproximativ cu 3,14159, în notaţia zecimală obişnuită, constanta fiind una dintre cele mai importante din matematică şi fizică şi numeroase formule din matematică, inginerie sau alte ştiinţe implică folosirea lui.

Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului – circumferinţa şi diametrul – produc un număr iraţional, care după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.

Încercările matematicienilor

De-a lungul timpului, matematicienii au încercat să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi şi de  la Arhimede, care a descoperit primele două zecimale, în secolul III-lea î.e.n, Pi are în prezent 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseşte pe internet pseudonimul Houkouonchi.

Metaforă a matematicii

Pi a devenit un veritabil simbol cultural, o metaforă pentru misterele matematicii, care a inspirat propriul său gen literar, în pilish lungimea cuvintelor dintr-o propoziţie este determinată de zecimalele lui Pi, a fost celebrată şi în muzică,  într-un film regizat de Darren Aronofsky sau de un parfum al Casei Givenchy.

Constanta Pi este şi sursă de inspiraţie pentru competiţii, în cadrul care participanţii trebuie să recite din memorie cât mai multe zecimale ale numărului şi s-au stabilit şi recorduri. Japonezul Akira Haraguchi, în vârstă de 69 de ani, a devenit o legendă între maeştrii memorării, după ce a recitatr în public 111.700 de zecimale ale celebtrului numări Pi, în 16 ore şi 30 de minute. 


DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Se schimbă cardurile bancare. Toți clienții care țin banii pe card le vor înlocui. Nu e opțional
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Surprize neplăcute pentru șoferi. Cum rămân fără permis
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele