ZIUA PROFESORULUI 2019. Bani mai mulţi pentru dascălii care predau simultan la mai multe clase de elevi

ZIUA PROFESORULUI 2019. Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta (OUG) privind reglementarea de masuri fiscal-bugetare, care pentru anumiti profesori se traduce prin vesti bune.
Filip Stan
05 oct. 2019, 04:43
ZIUA PROFESORULUI 2019. Bani mai mulţi pentru dascălii care predau simultan la mai multe clase de elevi

ZIUA PROFESORULUI 2019 aduce şi veşti bune, vor fi majorate salariile profesorilor care predau simultan la mai multe clase de elevi, astfel: 

 
”Art. 7 – Personalul didactic care asigura predarea simultana la 2 – 5 clase de elevi in invatamantul primar sau gimnazial, primeste o majorare a salariului de baza, dupa cum urmeaza:
 
a) pentru 2 clase de elevi, o crestere cu 7% a salariului de baza detinut;
b) pentru 3 clase de elevi, o crestere cu 10% a salariului de baza detinut;
c) pentru 4 clase de elevi, o crestere cu 15% a salariului de baza detinut;
d) pentru 5 clase de elevi, o crestere cu 20% a salariului de baza detinut”, prevede proiectul de OUG.
 
Aceasta masura este propusa in contextul in care, in urma misiunii de audit financiar derulata la Ministerul Educatiei Nationale asupra Contului anual de executie a bugetului de stat pe anul 2018 incheiat de Curtea de Conturi, echipa de audit a facut urmatoarea recomandare:
 
„Conducerea MEN va intreprinde demersurile necesare pentru armonizarea prevederilor Legii nr. 153/2017 referitor la predarea simultana cu prevederile Legii nr. 1, cu modificarile si completarile ulterioare in sensul eliminarii obligatiei de acordare a acestei majorari personalului didactic de predare din invatamantul prescolar”, este mentionat in nota de fundamentare a OUG.
 

Ziua profesorului 2019. Google urează „La mulţi ani!” profesorilor cu un doodle 

 
Invatamantul simultan se poate organiza atat in invatamantul preuniversitar primar, cat si in cel gimnazial si presupune o suprasolicitarea neuropsihica mai intensa pentru profesori. In unele scoli, din lipsa de elevi, dupa cum legislatia in vigoare o cere, orele se tin cu mai multe clase in acelasi timp. 
 
Mai exact, in localitatile izolate geografic sau lingvistic ori in localitatile in care efectivele de elevi corespunzatoare unui anumit nivel de clasa din invatamantul primar sau gimnazial sunt mai mici decat efectivele minime prevazute de lege si nu exista posibilitatea asigurarii transportului scolar se organizeaza clase in regim simultan, conform metodologiei. Organizarea claselor in regim simultan se face in interiorul aceluiasi nivel, primar, respectiv gimnazial. 
 

ZIUA PROFESORULUI 2019. Ce salariu au dascalii debutanti si cei cu vechime

Grila de salarizare pentru profesori in anul scolar 2018-2019 arata mult mai bine fata de anii precedenti, cand salariile de baza in invatamantul preuniversitar si in domeniul universitar erau mult mai mici.
In invatamantul preuniversitar, pentru un profesor cu studii superioare, gradul I, gradatia 5, salariul de baza brut ajunge pana la 5.922 de lei, de la 4.935 de lei brut in ianuarie. 
 
Salariul unui profesor debutant a ajuns pana la 3.680 de lei brut (3.581 de lei brut in ianuarie). 
 
Un invatator/educator cu gradul I ajunge acum la un salariu de baza de pana la 4.736 de lei (peste 40 de ani vechime), de la 3.946 de lei in ianuarie.
 
Un invatator/educator debutant primeste 3.197 de lei brut (de la 2.664 de lei in ianuarie). 
Salariile profesorilor s-ar mai putea modifica in functie de performantele lor la clasa, a anuntat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta a spus ca, in opinia sa, salarizarea diferentiata a profesorilor „ar fi foarte importanta”.
 
„Din punctul meu de vedere ar fi foarte important si in ceea ce priveste salarizarea profesorilor sa avem o salarizare diferentiata. Pentru ca cine munceste mai mult si are rezultate masurabile, teoretic ar trebui si recompensat in mod corespunzator. Din pacate, in acest moment, Legea salarizarii intr-o foarte mica masura, aproape deloc, ne permite acest lucru. Insa legea se poate schimba” a declarat Ecaterina Andronescu de curand.
 

Ziua profesourlui. Spor de suprasolicitare neuropsihica
 

In plus, personalul didactic de predare beneficiaza, incepand din 2019, de spor de suprasolicitare neuropsihica, de 10% din salariul de baza. In prezent, acest spor nu este acordat si directorilor de scoala, insa acestia l-ar putea primi in viitor, existand deja o initiativa legislativa in acest sens.

ZIUA PROFESORULUI 2019, ce este prima de instalare

La inceputul fiecarui an scolar, in atentia cadrelor didactice intra indemnizatia de instalare. Sindicatul Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta vine cu lamuriri in ceea ce priveste indemnizatia de instalare pentru profesorii debutanti. Gasiti mai jos si un model de cerere pentru acordarea indemnizatiei de instalare.


ndemnizatia de instalare se acorda la incadrarea personalului intr-o unitate scolara din alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor. Indemnizatie de instalare este echivalenta cu un salariu de baza corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale in care  urmeaza a fi incadrat.
 
Indemnizatia nu trebuie confundata cu prima de instalare.  
Va prezentam mai jos mesajul integral al sindicalistilor:
 
 
IMPORTANT!
 
La solicitarea membrilor no?tri de sindicat, revenim cu informatii referitoare la indemnizatia de instalare prevazuta de art. 23 din Hotararea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare.
Va reamintim ca, inca din anul 2015, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al inaltei Curti de Casatie si Justitie a stabilit in sedinta din 21 septembrie ca „in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 6 din Legea nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, cu modificarile ulterioare, aceste prevederi legale nu abroga dispozitiile art. 23 din Hotararea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare.”
 
Prin urmare, unitatile si institutiile de invatamant preuniversitar de stat au obligatia de a acorda indemnizatia de instalare prevazuta de art. 23 din Hotararea Guvernului nr. 281/1993, in situatiile in care sunt intrunite conditiile legale.
 
Potrivit art. 23 din Hotararea Guvernului nr. 281/1993, la incadrarea intr-o unitate din alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiaza de o indemnizatie de instalare echivalenta cu un salariu de baza corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale in care urmeaza a fi incadrat; (…) Indemnizatia de instalare poate fi echivalenta cu doua salarii de baza pentru acele localitati unde atragerea specialistilor se face cu mare greutate, stabilite de ministere si celelalte institutii centrale si locale ale administratiei publice si avizate de Ministerul Finantelor.
 
Decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie este obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521(3) din Codul de procedura civila.
 
Precizam ca, raportat la art. 268(1) lit. c) din Codul muncii, salariatii din invatamantul preuniversitar de stat pot solicita acest drept in termen de 3 ani de la momentul in care au indeplinit conditiile prezentate mai sus.
 
Mentionam, de asemenea, ca indemnizatia de instalare la care facem referire nu trebuie confundata cu prima de instalare care a fost prevazuta de art. 51(6) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic – reglementare in prezent abrogata.
 
 
Indemnizatiile de instalare acordate personalului din invatamant nu sunt supuse impozitului pe venit. 
 
Indemnizatiile de instalare se acorda la incadrarea intr-o unitate situata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor. 
 
Prima de instalare, in schimb, se acorda personalului didactic de predare, o singura data, la angajarea in invatamant prin concurs, in primii 5 ani de la absolvirea studiilor. Aceasta, insa, este abrogata de pe timpul guvernarii Boc.
 

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici