Zoe Petre, condusă pe ultimul drum. A fost înmormântată cu onoruri militare la cimitirul Bellu

Publicat: Luni, 04 Septembrie 2017 09:12 // Actualizat: Luni, 04 Septembrie 2017 16:10 // Sursa: romaniatv.net

Zoe Petre, condusă pe ultimul drum de personalităţi şi oameni politici. Înmormântarea a avut loc la cimitirul Bellu din Capitală, transmite România TV.

UPDATE. Slujba de înmormântare a fost oficiată la Capela Cimitirului Bellu, fostul președinte al României Emil Constantinescu, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și profesorul Vlad Nistor omagiind personalitatea academică și politică a acesteia.

Academicianul Răzvan Theodorescu a caracterizat-o pe Zoe Petre drept ''un om de o atitudine ireproșabilă''.

"Am pierdut pe unul dintre cei mai străluciți istorici cu o operă restrânsă, dar extrem de importantă, un om de o atitudine ireproșabilă, o colegă veche și, deși s-a întâmplat în viață să fim pe poziții diametral opuse politic, am rămas foarte buni prieteni și dispariția ei este o rană profundă pentru întreaga noastră generație", a declarat academicianul.

Și Constantin Bălăceanu-Stolnici a vorbit despre cea care a fost Zoe Petre.

"Ea era în alt partid, eu în altul, dar făceam politică de dreapta. A fost o persoană serioasă, un model și un mare istoric. Și pentru asta o apreciez și pentru asta am venit aici", a spus academicianul.

Europarlamentarul Norica Nicolai și-a exprimat regretul pentru pierderea ''unuia dintre cei mai solizi oameni din politica românească''. "Zoe e unul din cei mai solizi oameni din politica românească. Un om elegant, discret, formidabil intelectual, care s-a dus. Aș putea spune că am fost prietene în perioada aceea 1996 — 2000. Am lucrat mult împreună și după aceea tot timpul ne-am văzut, am colaborat în diverse proiecte", a spus Norica Nicolai.

Printre sutele de persoane care au venit să-și ia rămas bun de la cea care a fost Zoe Petre s-au numărat: președintele ICR, Liliana Țuroiu, consilierul prezidențial Laurențiu Mihai Ștefan, Radu F. Alexandru, Radu Călin Cristea, Radu Boroianu, profesorul Florin Țurcanu, foștii consilieri prezidențiali Cătălin Harnagea și Dorin Marian.

Au depus coroane de flori președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, MAE.

Zoe Petre, istoric și fost consilier prezidențial, s-a stins din viață pe 1 septembrie. La 1 decembrie 1996, Zoe Petre a fost numită în funcția de consilier prezidențial pe probleme de politică internă și externă al președintelui Emil Constantinescu și coordonator al Departamentului de Politici Publice al Președinției României. A îndeplinit această funcție până la data de 21 decembrie 2000.

Zoe Petre va fi înmormântată, luni, 4 septembrie, de la ora 13,00, la Cimitirul Bellu. Zoe Petre, fost consilier prezidenţial, a murit vineri dimineaţă, la vârsta de 77 de ani.

Citeşte şi: Zoe Petre A MURIT. Acum două zile a suferit un ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL. UPDATE: Detalii despre funeralii

Zoe Petre, născută la data de 23 august 1940, a fost istoric, publicist şi om politic. Zoe Petre, în vârstă de 77 de ani, a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, în perioada 1990 – 1996, iar între anii 1996 – 2000, în mandatul lui Emil Constantinescu, a îndeplinit funcţia de consilier prezidenţial pentru politică internă şi externă.

Între anii 1992 şi 1996, a activat ca director de comunicare al campaniei prezidenţiale a candidatului CDR Emil Constantinescu.

În anul 2003, devine membru fondator şi vicepreşedinte al partidului „Acţiunea Populară”, fondat de către fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

Fostul consilier prezidenţial a fost profesor emerit şi specialist în istoria antică, specialistă în Homer, tot felul de scrieri sumeriene, desene dacice şi vase pictate criptic, specialist, s-a remarcat şi printr-un teribil simţ al umorului. Aceasta spunea mereu că este moştenire de familie, de la tatăl său, Emil Condurachi, şi de la unchiul său, Grigore Moisil.

Despre legăturile puternice pe care Zoe Petre le-a avut cu figuri marcante ale vieţii politice şi culturale româneşti se cunoaşte deja. Aceasta a avut relaţii de prietenie cu Lucreţiu Pătrăşcanu, Constantin Noica sau Bellu Zilber. Vorbind despre famila sa, Zoe Petre nu pierdea niciodată ocazia de a sublinia că, deşi membrii acesteia au fost de stânga, au fost mereu asupriţi de regimul comunist.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cimitirul Bellu înmormântare Zoe Petre
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
02 Jun
noapte 10 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H