Zona euro se va confrunta cu un declin economic în trimestrul al patrulea din 2023

Zona euro nu va scăpa de prima recensiune de la pandemie, economia înregistrând al doilea trimestru consecutiv de declin în perioada octombrie-decembrie 2023, arată rezultatele unui sondaj în rândul analiștilor realizat de Bloomberg.

11 dec. 2023, 13:29
Zona euro se va confrunta cu un declin economic în trimestrul al patrulea din 2023
Categoria de români care primește 10.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Rezultatele sondajului analizat de analiștii de la Bloomberg arată că Zona euro nu va scăpa de prima recesiune de la pandemie, economia înregistrând al doilea trimestru consecutiv de declin în perioada octombrie-decembrie 2023.

Citește și Se schimbă banii. Bancnotele nu vor mai avea nicio valoare, anunţul vine direct de la UE

„Avem dubii că suntem la începutul unei reveniri. Turbulenţele rămân ridicate, în special cele de pe urma majorării dobânzilor”, a declarat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank, scrie Agerpres.

Slăbiciunea vine în principal din Germania, cea mai mare economie europeană, care se confruntă cu dificultăți în industrie.

În contextul crizei bugetare şi al cererii globale reduse, PIB-ul ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul patru din 2023, după ce analiştii estimaseră un declin de 0,1%.

Cât a coborât rata infației în zona euro din noiembrie până acum

Rezultatele studiului diferă de previziunile din noiembrie ale Comisiei Europene, care indicau o revenire pe creștere a economiei zonei euro în perioada octombrie-decembrie 2023, pe fondul scăderii inflației și a pieței muncii robuste.

Datele Eurostat arată că recenta slăbiciune a zonei euro a fost determinată de variaţia stocurilor, în timp ce consumul gospodăriilor rămâne solid.

Luna trecută, respectiv noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste așteptări.

Evoluțiile din ultimele luni au alimentat speculațiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituţiei de la Frankfurt.

Te-ar putea interesa și Marcel Ciolacu, pentru Bloomberg: „În Europa ar putea apărea mai multe sosii ale lui Putin”

Totuși, unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea, potrivit Forbes.ro.