Zona Lacului Belona din Eforie Nord va fi modernizată în cadrul unui proiect european

Zona Lacului Belona din Eforie Nord urmează să fie modernizată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 4,5 milioane de euro, lucrările prevăzând, printre altele, ecologizarea lacului, consolidarea malurilor, amenajarea promenadei prin crearea de alei pietonale şi piste pentru biciclişti.

08 aug. 2017, 12:13
Zona Lacului Belona din Eforie Nord va fi modernizată în cadrul unui proiect european

Potrivit unui comunicat al Primăriei Eforie, primarul Robert Nicolae Şerban a semnat, marţi, contractul de finanţare pentru proiectul „Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică – Lacul Belona, Oraşul Eforie”.

„Proiectul vizează amenajarea în scop turistic a Lacului Belona din Eforie Nord, valorificarea lui prin crearea infrastructurii de agrement în vederea atragerii de turişti şi creşterea numărului de salariaţi în staţiune. În acest moment, Lacul Belona, ce se întinde pe o suprafaţă de 52.104 metri pătraţi şi 17.355 mp teren adiacent, este un obiectiv turistic natural de utilitate publică, care se afla într-o stare de degradare necesitând lucrări de intervenţii în ceea ce priveşte curăţarea, ecologizarea şi decolmatarea”, se arată în comunicat.

În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de ecologizare a lacului, prin dragare, de consolidare a malurilor, va avea loc o defrişare controlată a unor zone de stuf şi asigurarea aerării lacului în vederea reîmprospătării şi oxigenării continue a acestuia.

De asemenea, va fi amenajată promenada, prin crearea de alei pietonale iluminate, în jurul lacului şi pe terenul adiacent, amplasarea unei promenade tip ponton, piste pentru biciclişti, suport pentru parcare biciclete, mobilier urban, făntâni de băut apă. Totodată, vor fi plantaţi arbori, arbuşti, flori şi gazon.

Proiectul prevede şi realizarea unui foişor, ce va avea o înălţime de aproximativ 20 metri şi va fi realizat dintr-o structură metalică cu scară pentru acces pietonal şi o platformă cu elevator pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4,5 milioane euro. Dintre aceştia, 85% din valoarea eligibilă provine de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13% vor fi alocaţi de la bugetul de stat, în timp ce rata de cofinanţare a Primăriei Oraşului Eforie va fi de 2 % din valoarea eligibilă a proiectului.

Durata estimată de implementare a proiectului este de 36 de luni.