Zona protejată Blahniţa-Mehedinţi va beneficia de un proiect de reconstrucţie ecologică

Societatea Ornitologică Română a lansat, marţi, la Drobeta Turnu Severin, un proiect vizând reconstrucţia ecologică a sitului Natura 2000 Blahniţa-Mehedinţi în suprafaţă de 47.200 hectare.

05 nov. 2013, 13:53
Zona protejată Blahniţa-Mehedinţi va beneficia de un proiect de reconstrucţie ecologică

Managerul proiectului, Mihai Avedic, a declarat pentru Agerpres că valoarea acestui proiect, de aproximativ 1,3 milioane lei, a fost asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS Mediu 2007-2013 şi din surse guvernamentale româneşti.

„Printre obiectivele principale se află inventarierea habitatelor a 21 de specii de păsări, cinci specii de mamifere, trei specii de coleoptere, două specii de reptile, două specii de amfibieni şi două specii de peşti din pădurile Bunget şi Stîrmina şi din zonelor umede din coridorul verde al Dunării situate în extravilanul localităţilor Hinova, Cioroboreni, Izvoarele, Vânjuleţ şi Gogoşu„, a precizat Avedic.

Potrivit sursei citate, echipa de proiect trebuie să stabilească distribuţia, starea de conservare, mărimea şi structura populaţiei speciilor precizate, să creeze o bază de date cu acestea şi să elaboreze măsuri de protecţie a habitatelor cartate.

„De asemenea, împreună cu partenerul nostru în proiect WWF România vom desfăşura activităţi de informare a comunităţilor de vânători, pescari şi şcolari din regiunea Blahniţa cu privire la fauna şi flora acestui sit şi vom propune măsuri de asigurare a stării favorabile de conservare la speciile prioritare, aflate pe lista speciilor care trebuie ocrotite la nivel european”, a spus Avedic.

La rândul său, reprezentata WWF România, Ioana Cenuşă, a arătat că rezultatul final al proiectului ‘Elaborarea planului de management al sitului Natura 2000 Blahniţa-Mehedinţi’ este de a elabora un plan de gestiune a problemelor care vizează protejarea habitatelor incluse în situl Blahniţa şi de a asigura un statut favorabil de conservare pentru speciile de păsări sedentare şi migratoare de interes comunitar.