Primarii şi şefii CJ scapă de principalul motiv de INCOMPATIBILITATE: Pot fi membri în CA-uri

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege iniţiat de câţiva parlamentari PSD prin care primarii şi preşedinţii de consilii judeţeni pot deveni membri în consiliile de administraţie ale societăţilor de utilităţi publice. Până acum, includerea acestora în consiliile de administraţie ale acestor companii constituia motiv de incompatibilitate, fiind foarte numeroase cazurile în care aleşi locali au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate.

24 iun. 2014, 15:48
Primarii şi şefii CJ scapă de principalul motiv de INCOMPATIBILITATE: Pot fi membri în CA-uri

Legea a trecut de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 215 voturi „pentru”, 36 „contra” şi 62 de abţineri.

În practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director. Pe de altă parte, dată fiind inexistenţa unor prevederi exprese ANI a apreciat, în opinia noastră în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primari şi preşedinţi ai CJ sunt incompatibile cu calitatea de reprezentat al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului, în Adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Iată, de ce considerăm că, se impune ca această situaţie să fie reglementată fără echivoc, stabilindu-se în mod expres faptul că primarii şi preşedinţii CJ sunt reprezentanţii de drept ai unităţii administrativ teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, calitate pe care o pot delega prin act administrativ„, se arată în expunerea de motive.

Împotriva legii au votat în special deputaţii democrat-liberali, care au reclamat că legea este menită să-i ţină în funcţii pe cei declaraţi drept incompatibili de către ANI. „După părerea mea nu le-au făcut un bine (n.r. primarilor şi preşedinţilor de Consilii judeţene) pentru că dau satisfacţie baronilor găsiţi incompatibili de ANI”, a afirmat liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, citat de către Agerpres.

În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD) a arătat că legea nu i va scuti de răspundere pe edilii care au fost declaraţi deja incompatibili întrucât efectele unei legi nu pot fi retroactive. „Nu văd cu ce afectează activitatea ANI. Toţi cei care au încălcat legea vor fi sancţionaţi. Legea lucrează pentru viitor pentru a regla o chestiune pe care au cerut-o cei din administraţia locală”, a afirmat Zgonea.

Legea a provocat nemulţumire în cadrul conducerii ANI, preşedintele Horia Georgescu declarând, pentru „Gândul”, că actul normativ va bloca o serie de anchete în derulare ale Agenţiei. „E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca şi cea din decembrie anul trecut. Agenţia Naţională de Integritate nu a fost consultată cu referire la acest proiect de lege. Sunt afectate câteva sute de dosare aflate pe rolul instanţelor şi care în perioada următoare urmează să primească decizii definitive şi irevocabile în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procese în care în faţa Curţii de Apel ANI câştigase (…) Sunt puse sub semnul întrebării toate dosarele aflate pe rolul instanţelor cu privire la acest tip de incompatibilitate care din punctul nostru de vedere prevede apariţia unui conflict de interese”, a declarat Horia Georgescu.