21 oameni au murit în urma furtunilor puternice care au măturat Macedonia în ultimele zile UPDATE

Macedonia a declarat, duminică, stare de urgenţă în capitala Skopje şi în dictrictele din apropiere, la o zi după ce cel puţin 21 de persoane au murit în inundaţii cauzate de o furtună, relatează Reuters online.

07 aug. 2016, 11:09
21 oameni au murit în urma furtunilor puternice care au măturat Macedonia în ultimele zile UPDATE

UPDATE.  Ploile torenţiale au inundat case şi au distrus maşini, sâmbătă seara. Suburbiile nordice ale capitalei au fost în mod special afectate, însă centrul oraşului a fost de asemenena inundat.

Printre cei care au murit se numără şi copii, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, adăugând că au loc în continuare operaţiuni de căutare a şase persoane care au fost date dispărute.

Autorităţile din Macedonia au decretat ziua de luni zi de doliu naţional.

„Este o catastrofă de o magnitudine fără precedent”, a declarat vicepremierul Nikola Todorov.

Forţele speciale de poliţie şi camioane încărcate cu apă potabilă au fost trimise în zonele cele mai afectate, unde au avut loc, de asemenea, unele întreruperi în alimentarea cu energie electrică, potrivit unui reporter Reuters.

Ploile s-au oprit duminică dimineaţa iar nivelul apei a început să scadă.

Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, a anunţat pe Twitter că UE este pregătită să ajute Macedonia, care doreşte să se alăture Blocului comunitar.

…………………………………………………………………………………

‘La ora 08.30 în această dimineață am descoperit cincisprezece victime. Echipele noastre se află pe teren pentru căutarea altor eventuale victime”, a declarat pentru AFP Lisa Bendevska de la poliția macedoneană.

În timpul căderii precipitațiilor vântul avea o viteză de peste 70 de km pe oră, afectând în special suburbiile din nord-estul capitalei macedonene. Majoritatea victimelor sunt locuitori din comunitățile Smilkovci, Singelic, Stajkovci, Aracinovo, aflate la periferia capitalei Skopje.

Într-un interval de două ore precipitațiile atinseseră 93 de litri pe metru pătrat la Skopje, care este media pentru întreaga lună august, potrivit Institutului național de hidro-meteorologie. Precipitațiile masive au antrenat inundații și alunecări de teren la periferia capitalei.

Armata și poliția macedoneană continuă duminică operațiunile de căutare a eventualilor supraviețuitori sau a altor persoane decedate. Circa o sută de persoane au fost ușor rănite.

Este o catastrofă, nu ne-am mai confruntat cu așa ceva, a spus primarul din Skopje Koce Trajanovski. Furtuni violente au fost asemenea și în orașul Tetovo, nord-vestul țării, provocând pagube materiale, fără însă să fie înregistrate victime.