16.000 mc de gheaţă, îndepărtaţi de pe râuri, pentru evitarea pericolului de inundaţii

Un volum de peste 16.000 de metri cubi de gheață a fost îndepărtat de la confluența râurilor Dorna și Bistrița, evitându-se astfel pericolul de inundații, a declarat presei, vineri, președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur.

24 feb. 2017, 16:27
16.000 mc de gheaţă, îndepărtaţi de pe râuri, pentru evitarea pericolului de inundaţii

Astăzi (vineri-n.r.) pot să spun că inițiativa pe care am avut-o de a solicita sprijinul Apelor Romane în dislocarea ghețurilor în zona Vatra Dornei a dat roade. Le mulțumesc pe această cale celor de la Apele Romane, domnului director general al Administrației Naționale Apele Romane, Nicolae Bărbieru, și domnului director Emil Vamanu de la Administrația Bazinală de Apă Siret„, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a arătat că prin lucrările executate cu sprijinul Apelor Romane s-a deblocat, practic, zona de la confluența râurilor Dorna și Bistrița, prin îndepărtarea ghețurilor.

S-a acționat prin excavare, rezultând până acum o cantitate de circa peste 16.000 de metri cubi de gheață. În acțiune au fost implicați, timp de două săptămâni, zeci de angajați de la Apele Romane, de la Primăria Vatra Dornei, de la ISU Suceava și de la ISU Vatra Dornei, care au acționat cu două excavatoare cu braț lung, două excavatoare cu braț scurt, un buldozer, două autobasculante și o autoutilitară„, a arătat Flutur.

El a spus că, pe viitor, ar trebui să se construiască un baraj în amonte de Vatra Dornei, pe râul Dorna, pentru a se opri zăpoarele și evita blocajele de gheață de la confluența cu râul Bistrița.

Vrem să evităm astfel ceea ce s-a întâmplat anul acesta. A fost un an cu alternativă bruscă îngheț-dezgheț, care a dus la o situație ce nu s-a mai întâlnit. Râul Dorna s-a dezghețat mai repede decât Bistrița, iar acolo a apărut situația fără precedent în care Bistrița înghețată nu a putut primi ghețarii de pe Dorna. Alte lucrări care vor trebui făcute, împreună cu Primăria Vatra Dornei, sunt cele de consolidare a digurilor din zonele cu locuințe și din cea industrială„, a spus Flutur.

Citeşte şi Inundaţii în mai multe localităţi din Harghita. Cursurile a două şcoli au fost suspendate