A acuzat conducerea unei grădiniţe că îi punea copilul să-şi spună rugăciunea înainte de masă

Mama unui băiat în vârstă de 4 ani este nemulțumită deoarece fiul său trebuia să spună rugăciunea înainte de masă alături de ceilalți copii, într-o grădiniță de stat din orașul Cluj-Napoca. Femeia spune că nu a fost întrebată dacă este de acord ca fiul său să participe la acest ritual religios. În momentul în care și-a exprimat nemulțumirea, directoarea grădiniței i-a spus să își mute copilul în altă instituție.

19 feb. 2014, 13:57
A acuzat conducerea unei grădiniţe că îi punea copilul să-şi spună rugăciunea înainte de masă

Aglika Oltean spune că a descoperit la sfârșitul anului trecut că fiul său trebuia să spună o rugăciune înainte de masă la o grădinița de stat, însă ea nu fusese întrebată anterior dacă este de acord, scrie stiri.yahoo.com.

Eu sunt cetățean bulgar, de religie ortodoxă. Problema mea e că vreau să fiu informată și întrebată dacă sunt de acord ca fiul meu să practice un cult religios la vârsta de numai 4 ani„, a spus femeia.

Aceasta a trimis un e-mail către Mihaela Cosma, directoarea grădiniței, în care îi cerea explicații, iar după două zile a anunțat și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

În replică, directoarea a chemat-o la ea și i-a spus că nu îl mai vrea pe fiul său în grădinița pe care o conduce, sfătuind-o să își caute alta.

Directoarea a spus să caut altă grădiniță. M-a acuzat că nu înțeleg bine româna și că în română cuvântul „propagandă” înseamnă „ceva scris pe un afiș mare”. Deci să forțezi copiii să spună rugăciuni fără acordul părinților nu este „propagandă religioasă”. Când au văzut că nu îmi trebuie religia, nu au fost capabili să îmi propună o alternativă, decât – „Pavel nu mai este dorit la grădinița noastră, căutați alta”. Asta e chiar discriminare în formă pură„, a precizat femeia.

Mai mult, părinții copiilor din grupă s-au adunat într-o ședință la care a participat și conducerea grădiniței, iar aceștia au votat în unanimitate ca rugăciunea să rămână.

Citeşte şi Grădiniţa, pericol public. Sute de copii din Cluj stau zilnic pe o bombă cu ceas