A apărut primul caz al unui român intrat în faliment personal. Instanţa a dat undă verde procedurii

Primul caz de intrare în insolvenţă a persoanei fizice a fost soluţionat recent de o instanţă judecătorească de la noi. Acest lucru reprezintă o premieră în România, legea care reglementează falimentul personal fiind în vigoare din ianuarie 2018. Mai exact, este vorba de un român care a început o afacere pe cont propriu și care n-a putut să reziste, acumulând datorii pe care nu le mai putea acoperi. Judecătorul a considerat că situația financiară a românului e compromisă și a dispus deschiderea procedurii insolvenței prin lichidarea activelor sale.

21 iun. 2018, 08:51
A apărut primul caz al unui român intrat în faliment personal. Instanţa a dat undă verde procedurii

A apărut primul caz românesc de faliment personal, potrivit unui comunicat emis marți de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Citeşte şi Anunţul care cutremură piaţa: O companie foarte importantă intră în faliment

Mai exact, în document scrie că „în data de 19 iunie 2018 a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, secțiunea Debitori – persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi, primul caz de insolvență a unei persoane fizice”. Instanța a decis în acest caz deschiderea procedurii insolvenței prin lichidarea activelor debitorului.

În speţă, primul caz de insolvenţă a persoanei fizice din România a fost soluţionat de instanţă la cererea debitorului. Acesta a arătat că, în perioada 2007-2008, a demarat o afacere în domeniul imobiliar (construirea unor blocuri şi vânzarea apartamentelor aferente). O parte dintre aceste apartamente au fost cumpărate încă din stadiul de proiect, însă debitorul nu a putut finaliza proiectul. Prin urmare, cumpărătorii nu au putut intra în posesia apartamentelor şi au început executarea silită împotriva debitorului. În plus, acesta a arătat că, pe lângă datoriile faţă de cumpărători, acumulase şi datorii la bugetul de stat, în valoare de 12,5 milioane de euro.

Continuarea articolului pe avocatnet.ro.