A murit ultimul preşedinte al Sovietului Suprem. A fost un adversar înverşunat al lui Gorbaciov şi a susţinut puciul de la Moscova

Ultimul preşedinte al Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice, Anatoli Lukianov, adversar înverşunat al reformelor promovate de Mihail Gorbaciov, a murit la 88 de ani.

10 ian. 2019, 09:25
A murit ultimul preşedinte al Sovietului Suprem. A fost un adversar înverşunat al lui Gorbaciov şi a susţinut puciul de la Moscova

Anatoli Lukianov a ajuns în 1990 la preşedinţia Sovietului Suprem, organul legislativ al fostei URSS, înlocuindu-l pe Mihail Gorbaciov, ales la acea dată în noua funcţie de preşedinte al Uniunii Sovietice. El a criticat deschis programul de reforme al lui Mihail Gorbaciov şi a fost închis după tentativa de lovitură de stat pusă la cale în august 1991 de conservatorii din rândul ierarhiei sovietice.

Acuzat că a susţinut puciul ratat, el a rămas în închisoare până în decembrie 1992. Ulterior, a fost deputat comunist în Duma de Stat, Camera inferioară a parlamentului rus, între 1993 şi 2003. Născut pe 7 mai 1930 la Smolensk (vestul Rusiei), el a fost avocat de profesie şi a urcat rapid toate eşaloanele nomenclaturii sovietice. Anatoli Lukianov „a trăit viaţa unui adevărat patriot„, a comentat miercuri prim-secretarul Partidului Comunist din Federaţia Rusă, Ghennadi Ziuganov, pentru agenţia Tass.