A treia suspiciune de pestă porcină din Buzău a fost infirmată. În judeţ există două focare confirmate

Suspiciunea de pestă porcină africană care era în localitatea buzoiană Pănătău a fost infirmată, a anunţat duminică după-amiază purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma. Între timp, Poliţia Buzău a început o anchetă pentru a se stabili dacă bărbatul din Tulcea, unde pesta porcină africană a fost confirmată în urmă cu mai multe săptămâni, venit în vizită la fiica sa din Pănătău a adus de acolo produse de carne de porc şi astfel să se fi produs contaminarea.

RomaniaTV.net
02 sept. 2018, 17:11
A treia suspiciune de pestă porcină din Buzău a fost infirmată.  În judeţ există două focare confirmate

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, rezultatele analizelor de laborator au infirmat prezenţa virusului pestei porcine într-o altă gospodărie din Pănătău, aflată la circa 300-400 de metri de cea în care a fost diagnosticată boala.

În aceste condiţii, în judeţul Buzău, rămân două focare de pestă porcină africană: unul la Pănătău, altul la Lunca, localităţi aflate în zona de munte a judeţului Buzău.

Între timp, Poliţia Buzău a început o anchetă la solicitarea Prefecturii si a DSVSA pentru a stabili dacă bărbatul din Tulcea care a venit la fiica sa, la Pănătău, în urmă cu o lună, a adus carne de porc sau preparate din carne de porc, răspândind astfel virusul.

„A fost demarată şi o anchetă a Poliţiei pentru a verifica informaţiile conform cărora virusul a fost introdus în judeţul Buzău prin produse din carne provenite de la porcul dintr-o zonă unde evoluează focare de pestă porcină africană”, a transmis Prefectura, printr un comunicat de presă.

Iniţial, localnicii din Pănătău unde a ajuns bărbatul din Tulcea au susţinut că acesta nu a adus cu el carne de porc. la aproximativ două săptămâni de la vizita acestuia, un porc din gospodăria femeii a început să aibă semne de boală. Animalul a fost sacrificat la scurt timp, iar proprietara i-a trimis mamei sale din localitatea Lunca o bucată de carne pentru consum. Ulterior, în ambele gospodării a fost confirmat virusul pestei porcine africane.

La scurt timp, un bărbat din Pănătău a cărui gospodărie se află la 300-400 de casa unde a fost confirmat virusul a anunţat că porcul său ar fi putut contracta boala, analizele infirmând însă prezenta virusului pestei porcine în această localitate.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că gospodăriile din cele două localităţi din judeţul Buzău unde a fost confirmată pesta porcină africană au fost plasate sub supraveghere oficială.

Conform ANSVSA, în urma confirmării diagnosticului la porcii din două gospodării din localităţile Lunca (comuna Pătârlagele) şi Pănătău din judeţul Buzău, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de pestă porcină, iar gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusa uciderea porcilor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor.

ANSVSA mai spune că au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele suspecte şi de la cele sacrificate (3 capete), iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Citeşte şi PESTA PORCINĂ AFRICANĂ. Ce se întâmplă dacă mâncăm carne infestată