ACCIDENT AVIATIC în Târgu Mureş. Aparatul de zbor a ars în întregime GALERIE FOTO

Un avion ultrauşor s-a prăbuşit, marţi, pe o stradă din apropierea aerodromului din Târgu Mureş, iar pilotul, care era singur la bord, a reuşit să iasă din aparat înaintea izbucnirii unui incendiu. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

03 dec. 2013, 09:43

Avionul, care îl avea la bord doar pe pilot, s-a prăbuşit în zona străzii Libertăţii, aflată în apropierea aerodromului din Târgu Mureş, potrivit Mediafax.

Avionul de tip Cessna era în aer după decolare şi s-a prăbuşit într-o zonă verde. Din spusele pilotului, ar fi intervenit o defecţiune tehnică, iar aparatul a atins un copac, după care s-a prăbuşit. Impactul a fost urmat de un incendiu, care a fost lichidat în scurt timp, iar avionul a ars aproape în întregime„, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, Mihai Gagyi.

Pilotul a supravieţuit impactului şi a ieşit singur din avion. „Pilotul, în vârstă de 57 de ani, a reuşit să iasă singur din avion şi este în stare stabilă”, a adăugat Gagyi. Acesta nu a putut preciza dacă avionul ultrauşor era particular sau aparţinea aerodromului aflat în apropiere.

La faţa locului a ajuns o ambulanţă SMURD care urma să îl transporte pe pilot la Spitalul Judeţean de Urgenţă, însă acesta a refuzat.

Bărbatul a suferit o arsură de gradul I la nivelul scapului, dar nu are nicio traumă majoră şi a semnat pe proprie răspundere că nu mai merge la spital şi refuză internarea„, a spus şeful SMURD Mureş, Cristian Boeriu.

Citeşte şi: IMAGINILE GROAZEI: Prăbuşirea avionului din Rusia, surprinsă de camerele de supraveghere

Peripeţii încă de la primul zbor

Născut în 1957 în Oradea, Virgil Lupaş s-a apucat de planorism în liceu, când a avut şi primul zbor, unul cu peripeţii.  “Atunci, la Blanikul în care urcase pentru zborul de aclimatizare s-a rupt unul dintre cablurile de remorcare. Instructorul a fost nevoit atunci să realizeze o aterizare „pe invers”, cu cablul rupt agăţat de roata principală a trenului de aterizare. Toţi instructorii de zbor şi-au zis în ziua aceea că tânărul Virgil fie avea să renunţe pentru totdeauna la pilotaj, fie aveau să nu mai scape de el. Nu au scăpat de el, căci şi în prezent, deşi pensionar, Virgil Lupaş activează ca instructor voluntar la Oradea. Îi învaţă pe alţii să zboare cu planorul, pilotează Wilga şi lansează paraşutişti. În particular, este şi membru al Asociaţiei „Aeroclubul Bihorul”, unde este instructor pe un avion ultrauşor Ikarus C42”, se precizează în revista “Pilot magazin”, într-un articol din ianuarie 2012 dedicat pilotului Virgil Lupaş.

În loc să se sperie şi să renunţe la pasiunea pentru zbor, pilotul orădean şi-a însuşit lecţia învăţată şi a tratat fiecare decolare şi aterizare cu maximă seriozitate. “Incidentul a lăsat urme în mintea mea. Pe tot parcursul carierei mele de zburător procedurile de rezolvare a cazurilor speciale le-am tratat cu multă atenţie şi seriozitate”, a mărturisit Virgil Lupaş, pentru jurnaliştii de la “Pilot magazin”.