ActiveWatch îi solicită lui Dragnea să revină asupra declaraţiilor privind o lege a defăimării

Publicat: Marţi, 13 Martie 2018 22:05 // Actualizat: Marţi, 13 Martie 2018 22:05 // Sursa: romaniatv.net

ActiveWatch le solicită Partidului Social Democrat şi preşedintelui acestuia, Liviu Dragnea, să îşi anunţe public sprijinul pentru dreptul la liberă exprimare şi să revină asupra declaraţiilor privind promovarea unei legi menite să sancţioneze persoanele care defăimează România în străinătate.

"ActiveWatch îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a reintroduce cenzura politică în România. (...) ActiveWatch consideră că denunţarea către instituţii europene a corupţiei sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la Bucureşti nu înseamnă defăimarea, ci apărarea ţării. De asemenea, interzicerea expunerii unor puncte de vedere critice la adresa abuzurilor persoanelor aflate la guvernare reprezintă o încălcarea articolului 30 (2) al Constituţiei, care stipulează simplu şi clar că 'cenzura de orice fel este interzisă'", a precizat ActiveWatch prin intermediul unui comunicat citat de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, justiţia europeană protejează în mod expres dreptul cetăţeanului de a-şi critica guvernanţii.

"Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a arătat în mai multe decizii ale sale că defăimarea ţării şi a naţiunii nu încalcă valorile protejate de Articolul 10, paragraful 2 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, pentru care o restrângere a dreptului la libera exprimare ar fi necesară într-o societate democratică. Menţionăm că pentru toate aceste motive, Parlamentul României a votat deja în trecut pentru abrogarea acestei infracţiuni de sorginte comunistă atunci când a reformat Codul penal", au subliniat reprezentanţii organizaţiei.

Citeşte şi Liviu Dragnea militează pentru o lege a defăimării: Oameni ca Monica Macovei aduc foarte multe deservicii

ActiveWatch a mai arătat că în toate statele democratice, structurile aflate la putere sunt expuse criticii, tocmai pentru a-i feri pe cetăţeni de excesele acestora.

"Prin urmare, aşa zisele 'defăimări' invocate de Dragnea sunt, de fapt, reziduurile unui discurs pe care românii au refuzat să-l mai asculte după decembrie 1989, discurs în care 'Conducătorul suprem' se identifica cu poporul şi cu ţara şi în care denunţa orice acuzaţie sau critică care i-ar fi fost adresată ca fiind o jignire adusă naţiunii înseşi. Nici Dragnea şi niciun alt lider politic, niciun ministru şi niciun guvern nu au dreptul să se substituie identităţii României sau a cetăţenilor români. Ei sunt cu toţii în serviciul cetăţenilor şi au obligaţia să se permită oricui să-şi exprime opinia cu privire la prestaţia lor de la guvernare, chiar şi atunci când aceasta este critică. De asemenea, considerăm că lupta pentru apărarea statului de drept şi a democraţiei nu este activitate antinaţională", mai reiese din comunicat.

Reprezentaţii ActiveWatch au adăugat că textul comunicatului va fi expediat tuturor ambasadelor ţărilor europene, reprezentanţilor Comisiei Europene la Bucureşti şi altor instituţii europene relevante.

Citeşte şi Monica Macovei: Legea anti-defăimare a lui Liviu Dragnea va fi împotriva tuturor celor care nu se înclină în faţa infractorilor

Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a susţinut luni că formaţiunea sa va promova un act normativ în baza căruia vor fi sancţionate persoanele care denigrează imaginea României în exterior. El a declarat într-o emisiune televizată că propunerea "nu va opri libera exprimare", însă va reglementa situaţiile de defăimare a ţării.

"Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român, ţării în ansamblu, să poată sancţiona acest lucru, pentru că aceşti oameni, gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari, care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii. Noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm nimic în schimb", a afirmat Dragnea.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ActiveWatch legea defăimării Liviu Dragnea
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6528
RON
12 Dec
noapte -1 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H