Actriţa franceză Marie Dubois a murit

Actriţa franceză Marie Dubois, care a jucat în filme regizate de Luchino Visconti, Claude Chabrol sau Alain Resnais, a murit miercuri, la 77 de ani, a anunţat agentul său, Artmedia.

16 oct. 2014, 05:41
Actriţa franceză Marie Dubois a murit

Marie Dubois, interpreta blondă cu ochi albaştri din cinematografia de avangardă a anilor 70, şi-a pus talentul în slujba tinerilor regizori. Suferea de mulţi ani de scleroză în plăci şi desfăşura o campanie pentru a sensibiliza marele public faţă de această boală şi a ajuta cercetările, relatează AFP.

Actriţa a murit într-un centru pentru persoane vârstnice de lângă Pau (sud-vest), unde trăia din 2010, a declarat AFP primarul comunei Lescar.

Născută Claudine Huze, pe 12 ianuarie 1937 la Paris, Marie Dubois s-a remarcat în rolul chelneriţei din ‘Tirez sur le pianiste’ (1960), film regizat de Francois Truffaut. Încă de atunci au apărut primele semne ale sclerozei în plăci, boală care a ţintuit-o într-un scaun cu rotile către sfârşitul vieţii. Şi-a făcut debutul în televiziune în ‘Les cinq dernieres minutes’ (1959) şi apoi pe marele ecran în ‘Le signe du lion’ (1959). Doi ani mai târziu, juca din nou sub bagheta lui Francois Truffaut, în ‘Jules et Jim’.

A avut roluri memorabile în filme ale unora din marii regizori ai celei de-a doua jumătăţi a secolului trecut, printre care Jean-Luc Godard (‘Une femme et une femme’), Roger Vadim (‘La Ronde’), Louis Malle (‘Le Voleur’), Luchino Visconti (‘L’Innocent’) sau Alain Resnais (‘Mon oncle d’Amerique’). Una din ultimele pelicule în care a jucat a fost ‘Rien ne va plus’ din 1997, regizat de Claude Chabrol.AGERPRES