Acuzaţii de FRAUDĂ la repartizarea în licee. Ministerul Educaţiei a trimis Corpul de Control

Suspiciuni de fraudă la repartizarea în licee. Sute de elevi au transferaţi, după închiderea repartizării computerizate, la licee unde media de admitere era mai mare decât cea pe care ei o obţinuseră la examen. Sute de cazuri au fost descoperite la Suceava, iar Corpul de Control se află în judeţ pentru a face verificări. Controlul va fi însă extins şi în judeţele Prahova, Bihor şi Brăila. Ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu a spus că cei care au dat aprobări "în afara mediului legal vor suporta consecințele".

13 aug. 2015, 11:33
Acuzaţii de FRAUDĂ la repartizarea în licee. Ministerul Educaţiei a trimis Corpul de Control

Cererile de transfer în ceea ce privește repartizarea în licee vor fi reverificate de reprezentanții Ministerului Educației. 

Corpul de Control din minister se află în judeţul Suceava, unde s-au înregistrat peste 400 de cereri de transfer către alte licee. Pe lângă Suceava, mai există alte trei judeţe în care există suspiciuni de fraudă privind admiterea la liceu: Prahova, Bihor şi Brăila. În aceste trei judeţe, Corpul de Control va începe verificarea documentelor de luni.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, că situația reverificării acestor cereri se datorează unor soluționări favorabile, mai ales în județul Suceava unde 326 de cereri au fost aprobate, dintr-un total de 500.

Cîmpeanu a subliniat că o parte dintre acestea au o bază legală, iar motivările acestor cereri sunt fie media superioară ultimei medii de intrare a profilului respectiv, din liceul ales, situații medicale speciale, gemeni, tripleți. 

„Un număr mare de astfel de cereri soluționate favorabil a fost și în județele Prahova, Bihor, Brăila„, a spus Cîmpeanu, la B1 TV, care a precizat că reprezentanții Corpului de Control vor merge luni pentru a verifica, iar un raport ar urma să apară joi.

Pe de altă parte, luni este așteptat și raportul cu privire la situația similară din Suceava.  „Acele aprobări vor fi anulate, iar cei care le-au dat în afara mediului legal vor suporta consecințele”, a subliniat Cîmpeanu.

Pe de altă parte, Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat că există o serie de suspiciuni cu privire la transferurile aprobate în acest an, numărul acestora fiind de peste 400.

Am solicitat Inspectoratului Şcolar Suceava un raport scris privind modul de soluţionare a cererilor de transfer la nivelul claselor a IX-a. După analiza raportului am constatat multe nereguli, nu mai avem încredere în cele transmise de la Inspectorat, astfel că am sesizat Corpul de control„, a precizat Vasile Şalaru, potrivit monitorulsv.ro.

De suferit vor avea şi elevii implicaţi în transferurile ilegale, aceştia urmând să revină în clasele în care au fost repartizaţi de calculator, în funcţie de media de admitere.

Numărul mare de cereri aprobate (de zeci de ori mai mare comparativ cu alte judeţe) a atras atenţia celor de la Ministerul Educaţiei. După repartizarea computerizată din această vară, pe adresa Inspectoratului Şcolar Suceava au sosit 523 de cereri de transfer de la un liceu la un alt liceu mai bun sau de la un profil la un altul. 400 dintre solicitări au fost aprobate.

Cristina Teodorovici, inspectorul adjunct al instituţiei, a precizat că cererile invocau imposibilitatea efectuării navetei, boală, cazuri de gemeni sau situaţii în care s-au greşit fişele de înscriere la liceu.