Reguli noi pentru gradația de merit 2024. Vezi calendarul și criteriile pentru acordare

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că gradaţia de merit se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază.

24 apr. 2024, 08:39
Reguli noi pentru gradația de merit 2024. Vezi calendarul și criteriile pentru acordare
Vești bune pentru profesori!

Metodologia de acordare a gradației de merit – sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial. Față de forma lansată în consultare publică, cele mai importante modificări vizează graficul desfășurării concursului, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, pe Facebook.

Spre deosebire de varianta pusă în dezbatere publică, a fost modificat calendarul.

”Perioada de depunere a dosarelor la unitățile de învățământ este 13-21 mai 2024.
Evaluarea este programată în perioada 24 mai – 12 iunie.
Termenul pentru afișarea rezultatelor este 12 iunie 2024.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 28 iunie.
Metodologia de acordare a gradației de merit, fișele de evaluare, precum și calendarul activităților specifice vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educației, după publicarea în Monitorul Oficial”, a mai transmis ministrul Educației, Ligia Deca.

Citește și: Salarii profesori 2024. Bani mai mulţi pentru dascăli, Ligia Deca nu vrea probleme la Evaluare şi Bac 2024

Citește și: Zile libere 2024. Veste proastă pentru bugetari, se taie o zi liberă din minivacanţa de 6 zile de 1 Mai şi Paşte

La fel ca anul trecut, inspectoratele școlare județene pot decide să primească dosarele candidaților în format letric sau scanate, online, pe o platformă pe care să o pună la dispoziție.

O altă noutate se referă la prevederea conform căreia folosirea de înscrisuri false în componența dosarului pentru obținerea gradației de merit, constatată de instituțiile cu drept de control, ca urmare a unor sesizări, atrage după sine anularea acordării acesteia și recuperarea sumelor încasate până la data la care a fost constatată.

Cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale pot să primească 3 puncte în fișa de (auto)evaluare pentru gradația de merit 2024, potrivit proiectului pus în consultare publică de către Ministerul Educației. Concret, la criteriul privind performanţe deosebite în inovarea didactică/management educaţional a fost introdusă și participarea profesorilor la organizarea și desfășurarea simulărilor examenelor naționale.

O altă noutate vizează criteriul privind contribuţia la dezvoltarea instituţională. Aici, punctajul pentru coordonarea implementării proiectelor, ca activitate neremunerată, este de 5 puncte. Tot 5 puncte pot să primească profesorii și pentru participarea la implementarea proiectelor, ca activitate neremunerată.

În 2023, coordonarea implementării proiectelor, ca activitate neremunerată, avea 4 puncte, iar participarea la implementare proiectelor, tot ca activitate neremunerată, avea 3 puncte, potrivit edupedu.ro.