Curaj, ministrul propus la Educaţie: Putem avea lucruri SPECTACULOASE, dar să nu avem cine să le PREDEA

Ministrul propus al Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat luni că este "extrem de importantă formarea profesorilor". Totodată, acesta a anunţat se va "lupta cu toate armele posibile" pentru dublarea bugetului cercetării 

16 nov. 2015, 20:48
Curaj, ministrul propus la Educaţie: Putem avea lucruri SPECTACULOASE, dar să nu avem cine să le PREDEA

„Este extrem de importantă formarea profesorilor şi formarea iniţială prin programe universitare: putem avea lucruri spectaculoase, dar să nu avem cine să le predea. (…) Cred că trebuie sa avem programe target-ate de investiţii în şcoli, mai ales în şcolile din rural”, a declarat Adrian Curaj.

„Va trebui sa corectăm şi să operaţionalizăm, dar pentru mine e extrem de importantă continuitatea. Angajamentul nostru este ca în decembrie să venim cu măsurile ce vor fi prezentate în detaliu, atunci când vom avea şi bugetul pe 2016, pentru a avea un plan realist”, a declarat Adrian Curaj, ministrul propus la Educatie, in cadrul audierilor in Comisiile reunite pentru invatamant din Parlament, care i-au acordat aviz favorabil.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Mişcarea Populară nu-i va acorda Guvernului Cioloş votul de ÎNCREDERE

„Respect legitimitatea Parlamentului, voi fi prezent de câte ori mă solicitați. Cercetarea, Inovarea corelate cu Antreprenoriatul reprezintă șansa ca România să se așeze în rândul țărilor dezvoltate”, a afirmat Curaj.

El a spus că foarte importantă este și vocea cetățenilor care trebuie ascultată.

Educația pentru sănătate, sportul îl vom susține împreună, dar stau să mă gândesc în ce măsura vom vedea parte a diverselor materii, domenii. Ce frumos ar fi ca elevii să poată să asocieze fizica cu experimentele”, a spus ministrul desemnat.

În opinia profesorului Adrian Curaj, extrem de importantă este și formarea profesorilor și formarea inițială prin programe universitare. Curaj a spus că este nevoie de programe de investiții mai ales în școlile din mediul rural, iar școlile să fie aduse la un standard minim de calitate.

„Cred că dacă nu gândim la corelarea învățământului cu cerințele pieței muncii facem o mare greșeală”, a afirmat profesorul universitar. El a subliniat necesitatea atragerii și menținerii talentelor, inclusiv talentul și expertiza diasporei. De asemenea, coerența inovării trebuie susținută, spune Curaj, și prin mediul privat.

„Voi lupta cât se poate, n-am termen, pentru un buget cu sens la cercetare. (…) Mă voi lupta cu toate armele posibile și cu sufletul și cu mâinile, pentru un buget cu sens. (…) Spuneam că trebuie o creștere majoră a bugetului de 0,24% a bugetului cercetării. Poate 1% nu reușim să facem anul ăsta, dar dacă reușim să atragem un plus de 0,12%, ceea ce înseamnă un plus cu 50%”, a afirmat Curaj referindu-se la bugetul alocat Cercetării.

El a spus că ARACIS, dar și „multe alte instituții” trebuie să treacă printr-un efort „mare” de transformare instituțională. „ARACIS trebuie să își găsească forma de a crește și sunt convins că va crește”, a spus ministrul desemnat.

Director general al UEFISCDI, institutia care imparte pe baza de competitii banii alocati cercetarii de catre guvern, Curaj (57 de ani) este profesor la Automatica – Politehnica Bucuresti si a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO si Comisei Europene. El a fost avizat in unanimitate de catre cele doua comisii.