Adrian Curaj: România începe să devină atractivă ştiiţific

Prezent la evenimentul de final al Conferinței „Diaspora și prietenii săi", organizată la Timișoara, ministrul Educației, Adrian Curaj, a atras atenția asupra faptului că oamenii așteaptă mai multă predictibilitate, dar și că mesajul Diasporei este acela că ceva a început să se miște în cercetarea românească.

29 apr. 2016, 10:45
Adrian Curaj: România începe să devină atractivă ştiiţific

„Concluziile sunt bune, dar nu laudative, nu ăsta era scopul conferinţei. Oamenii apreciază, în primul rând, trendul pozitiv, de la mesajul de la ediţiile precedente, cu Diasporei>, acum mesajul Diasporei este că ceva se mişcă. Putem colabora şi, de fapt, ne ajutăm unii pe alţii ca să facem performanţă în ştiinţă, inovare, cercetare. Deci este un mesaj foarte bun, sigur oamenii aşteaptă mai multă predictibilitate şi asta încercăm să facem, mai multă coerenţă şi perseverenţă în a ridica standardele de evaluare. Oamenii apreciază, de asemenea, că există mobilitatea aceasta a cercetătorilor, dar şi că nu mai aşteptăm resurse din altă parte, ci că punem şi noi resurse. Pentru mine este importantă o circulaţie a elitelor, pentru ca sistemul românesc de specialitate să fie acolo unde îi este locul. Susţinem prin diferite sisteme de evaluare proiectele cele mai bune (…) Repet, esenţială este predictibilitatea, am avut proiecte minunate, dar pe care le-am finanţat la jumătate, la trei sferturi, uneori am uitat să le finanţăm”, a declarat Adrian Curaj.

În perioada 25-28 aprilie, Timișoara a găzduit unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul cercetării științifice din acest an. Conferința „Diaspora și prietenii săi”, la care au participat aproape 1.000 de cercetători români din peste 30 de țări, s-a încheiat ieri, după trei zile de dezbateri și de activități în cadrul celor 21 de workshop-uri exploratorii în domenii diverse.

Aflată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, conferința, aflată la cea de-a IV-a ediţie, a fost organizată organizat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCȘ).

Evenimentul și-a propus să aducă laolaltă cercetători români din țară și din Diaspora, că crească vizibilitatea și impactul internaţional al rezultatelor ştiinţifice româneşti și să stimuleze colaborarea între instituţiile de învăţământ superior şi cercetare din România şi cele de peste graniţă, unde activează Diaspora românească.