Adrian Dafinei, profesorul „de aur” al României, a murit. Scrisoare emoţionantă din partea olimpicilor internaţionali de fizică

Lucrează poate sute de ore alături de nişte elevi excepţionali, iar apoi câştiga medalii la cele mai importante competiţii, mai exact la olimpiadele internationale. Adrian Dafinei a fost unul dintre profesorii de "aur" ai României, care ani de-a rândul a coordonat loturile olimpice la matematica, fizică sau informatică.

15 feb. 2023, 13:40
Adrian Dafinei, profesorul „de aur” al României, a murit. Scrisoare emoţionantă din partea olimpicilor internaţionali de fizică

Adrian Dafinei a fost fizician, doctor în fizică și profesor universitar, a fost în ultimii 25 de ani arhitectul succeselor românești la olimpiadele și concursurile internaționale de fizică. Elevii antrenați și selecționați de el au adus în țară an de an, fără întrerupere, medalii de aur, de argint și de bronz, trofee, premii și prestigiu. Alături de alți profesori dedicați, Adrian Dafinei a făcut din România o forță mondială a olimpiadelor de fizică și a adus-o pe primul loc în clasamentul european.

Doliu în lumea medicală! A murit academicianul Ovidiu Bojor, cel mai cunoscut fitoterapeut român

Prestigiul lui personal s-a răsfrînt mereu și asupra României, care a fost invitată să participe la noi și noi concursuri internaționale, unde elevii și-au putut demonstra valoarea.

Scrisoare din partea olimpicilor internaționali de fizică
„Domnul Profesor Doctor Adrian Dafinei a fost un erou al lumii fizicii românești, având un rol cheie în organizarea concursurilor naționale de fizică și în coordonarea timp de 25 de ani a Lotului Național Român de Fizică, participant la olimpiadele internaționale. A fost membru în boardul Olimpiadei Internaționale de Fizică, a Olimpiadei Internaționale de Fizică a Țărilor din Asia și a Olimpiadei Europene de Fizică.

Am avut șansa de a participa la pregătirile teoretice și experimentale, desfășurate de domnul profesor Adrian Dafinei în cadrul Loturilor de Fizică și am deprins de la dânsul modul de a aborda și de a înțelege în profunzime multe subiecte complexe de fizică. Domnul profesor fost un model pentru noi, ne-a oferit susținerea și încrederea de a atinge performanța și ne-a orientat destinele spre excelența în fizică. De aceea, îi vom fi mereu recunoscători și îndatorați să îi continuăm munca prin care România să devină o parte importantă pe harta fizicii mondiale.

Doliu în învățământul românesc. A murit profesorul Emil Dumitrescu. După pensionare dădea lecții de matematică pe internet

Domnul profesor Adrian Dafinei ne-a fost și un mentor personal, învățându-ne cum să abordăm competițiile de fizică și la nivel psihologic și ne-a fost mereu alături ca să ne motiveze. Adesea îl vedeam concurând alături de noi, nu în timpul probelor, ci după, în cadrul moderărilor, cu aceeași dedicare și pasiune împărtășită de fiecare dintre noi. Eforturile dânsului de-a lungul anilor au fost recompensate prin onoarea de a fi membru în Advisory Committee din cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică și prin invitațiile de a participa cu Lotul de Fizică ale României la multe concursuri prestigioase din întreaga lume, ca de exemplu Olimpiada Internațională de Fizică a Țărilor din Asia.
Lumea a pierdut un fizician talentat, familia lui un tată și un bunic iubitor, iar lumea fizicii din România unul dintre cei mai dedicați coordonatori de olimpiade și cei mai dedicați oameni ai performanței în fizică. Dumnezeu să îl odihnească în pace!