Afacerist din Prahova, arestat preventiv pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 5,5 milioane lei

Un bărbat din judeţul Prahova a fost arestat preventiv, fiind acuzat că, în perioada ianuarie 2013 - august 2015, a constituit, alături de mama sa şi de alte 12 persoane, un grup infracţional pentru favorizarea fiscală a unei societăţi pe care acesta o administra, creând aparenţa achiziţionării de pe piaţa internă a unor mărfuri care în realitate proveneau din achiziţii intracomunitare. Prejudiciul provocat statului prin neplata impozitului de profit şi a TVA este de aproximativ 5,5 milioane de lei.

06 mart. 2017, 13:43
Afacerist din Prahova, arestat preventiv pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 5,5 milioane lei

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti l-au reţinut, la sfârşitul lunii februarie, pe Gabriel Trifu pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

Ulterior, bărbatul a fost prezentat Tribunalului Prahova, care a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele acestuia.

În perioada ianuarie 2013 – august 2015, Gabriel Trifu, împreună cu Ştefana Trifu, mama sa, Paul Horia Ionescu şi alţi 11 suspecţi, au constituit un grup infracţional organizat profilat pe comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală, cu scopul de a favoriza din punct de vedere fiscal o societate pe care o administra Gabriel Trifu, prin crearea aparenţei achiziţionării de pe piaţa internă a unor mărfuri care în realitate proveneau din achiziţii intracomunitare, arată procurorii.

„Prin intermediul societăţilor pe care le controlau, membrii grupului au emis facturi fiscale ce atestau livrări de telefoane mobile şi accesorii, contravaloarea facturilor fiind ulterior achitată prin transfer bancar. Sumele de bani ajungeau în conturile unor societăţi comerciale furnizoare din Slovacia şi Ungaria, aflate sub controlul membrilor grupului, societăţi care efectuau achiziţiile în regim intracomunitar, dar se sustrăgeau de la plata impozitului pe profit şi a TVA datorate bugetului de stat”, arată DIICOT.

Prin activitatea infracţională, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 5.450.759 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Ştefana Trifu şi Paul Horia Ionescu au fost puşi sub control judiciar de procurorii DIICOT Ploieşti în acest caz.

În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra a 29 de proprietăţi imobiliare (clădiri şi terenuri) din judeţul Prahova, a unui autoturism, precum şi a unor sume de bani.