Află cum poţi scăpa de dependenţa de Pokemon Go

Pokémon Go a reuşit o ascensiune fenomenală într-un timp foarte scurt, fiind instalat de peste 100 de milioane de ori pe dispozitivele mobile. Chiar dacă studiile arată că jocul are şi efecte benefice colaterale, printre altele ajutând oamenii să slăbească într-un timp relativ scurt, specialiştii sunt de părere că acesta atrage după sine dependenţe periculoase şi foarte greu de controlat.

19 aug. 2016, 20:12
Află cum poţi scăpa de dependenţa de Pokemon Go

In opinia lui Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, dependenta apare atunci cand dam curs acelei compulsii de a instala prima data jocul si se intensifica dupa ce prindem primul Pokémon, de regula acesta fiind in proximitatea noastra. Acea mica „victorie” a noastra genereaza in creier o mica „explozie”, care elibereaza o cantitate mare de dopamina, numita si hormonul placerii. Astfel, in opinia specialistului, de fiecare data cand punem in practica acel comportament, coroborat cu interactiunea crescuta oferita de joc, simtim o placere foarte mare si creierul nostru isi doreste repetarea comportamentului creand astfel un cerc vicios. Cu cat repetam mai mult gestul sau trecem la un nivel superior, cu atat nevoia, respectiv adictia, creste.

„In spatele oricarui tip de dependenta – deci si in cazul adictiei fata de jocul Pokémon Go – se ascunde intotdeauna o emotie, o stare interioara de dezechilibru, stres sau tensiune interioara. Dependenta devine astfel un sistem de aparare care lucreaza de cele mai multe ori inconstient, independent de vointa noastra, protejandu-ne de acel stres. Ce putem sa facem noi la nivel constient este sa combatem aceste comportamente nocive, sa eliminam tensiunile interioare care conduc la comportamente automate. Nu vom vorbi despre autohipnoza sau alte metode de lucru cu subconstientul, ci de ceea ce putem sa facem lucrand doar cu mintea constienta”, declara Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.