Ai firmă în apartament? Nu poţi să fumezi nici pe balcon. Fumatul interzis şi în maşina de serviciu

Prima variantă a normelor de implementare şi aplicare a Legii nr 15/2016 pentru interzicerea în spaţiile publice închise se află în prezent în proces de definitivare, adică în circuitul interinstituţional la Guvern. Documentul reprezintă şi baza pe care va fi elaborat ghidul de bune practici în acest domeniu. 

RomaniaTV.net
05 mart. 2016, 12:12
Ai firmă în apartament? Nu poţi să fumezi nici pe balcon. Fumatul interzis şi în maşina de serviciu

Potrivit proiectului, în „firmele de apartament” nu se va mai putea fuma. Dacă într-o locuinţă proprietate privată se desfăşoară şi activităţi economice, atunci aceasta devine „loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfăşoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis.  

În construcţiile private aflate pe domeniul public, fumatul este de asemenea interzis. În balcoanele clădirlor administrative, fumatul rămâne permis, însă doar dacă balconul este catalogat drept „deschis”.  

Spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului.  Fumatul este interzis în toate cluburile, inclusiv în cele private, cu acces restricţionat.   Maşina de serviciu este considerată „loc de muncă”, aşa că fumatul este interzis. La fel şi în taxi.  

În pensiuni, hoteluri şi hosteluri, fumatul va fi permis doar în interiorul camerelor închiriate de clienţi. Aceeaşi regulă se aplică şi în căminele pentru bătrâni şi alte spaţii cu destinaţie similară, scrie adevarul.ro. 

Spaţiul public este definit drept orice spaţiu accesibil publicului (de ex. din domeniul cultural-artistic, sănătate, învăţământ, alimentaţiei publice, petrecerii timpului liber – cluburi, discoteci, restaurante, cafenele, pizzerii, etc -, spaţiile autorităţilor centrale şi locale, etc) sau destinat utilizării colective (de ex. pentru activităţi sportive, târguri, expoziţii, etc), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces.  

Spaţiul închis este definit drept acela care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Nu se mai fumează în „firmele de apartament”  

În „firmele de apartament” nu se va mai putea fuma. Dacă într-o locuinţă proprietate privată se desfăşoară şi activităţi economice, atunci aceasta devine „loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfăşoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis.  În construcţiile private aflate pe domeniul public, fumatul este de asemenea interzis. În balcoanele clădirlor administrative, fumatul rămâne permis, însă doar dacă balconul este catalogat drept „deschis”. 

Fără ţigară pe scara blocului  sau în maşina de serviciu

Spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului.    Fumatul este interzis în toate cluburile, inclusiv în cele private, cu acces restricţionat.   

Maşina de serviciu este considerată „loc de muncă”, aşa că fumatul este interzis. La fel şi în taxi.   În pensiuni, hoteluri şi hosteluri, fumatul va fi permis doar în interiorul camerelor închiriate de clienţi. Aceeaşi regulă se aplică şi în căminele pentru bătrâni şi alte spaţii cu destinaţie similară. Deţinuţii din penitenciarele de maximă siguranţă vor avea voie să fumeze în celule, cei din închisorile obişnuite se vor deplasa în spaţii special amenajate, la fel şi personalul administrativ.