Ai lucrat cel puţin un an în străinătate? Iată cum poţi beneficia de pensia internaţională

Romanii care au muncit legal cel putin un an in strainatate ar putea beneficia de pensie internationala.

04 oct. 2017, 12:15
Ai lucrat cel puţin un an în străinătate? Iată cum poţi beneficia de pensia internaţională

Exista cateva conditii pe care trebuie sa le indepliniti pentru a beneficia de pensia internationala, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi Oferte de locuri de muncă în Germania, salariul între 2.000- 2.250 euro pe lună. Vezi care sunt cerinţele

1. Munca in alte tari sa se fi desfasurat in conditii de legalitate si cineva sa ne fi platit contributiile aferente – valabil si in Romania.

2. Solicitantii trebuie sa fi muncit in fiecare stat cel putin un an – in Romania, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. La calculul pensiei, casa de pensii va aplica principiul cumularii perioadelor de cotizare, ceea ce inseamna ca va lua in calcul toate perioadele in care ati lucrat in alte tari ca si cum ati fi lucrat pe teritoriul Romaniei.

3. Anii lucrati in strainatate pot fi cumulati cu anii de munca din Romania. De exemplu: stiind ca stagiul de cotizare minim in Romania este de 15 ani, iar in statul X, de 20 de ani, o persoana care a lucrat 10 ani in Romania si 7 ani in statul X poate sa ceara pensie in Romania chiar daca aici a lucrat mai putin de 15 ani, deoarece casa de pensii romana este obligata sa ia in calcul perioada de cotizare din statul strain – ceea ce duce la depasirea limitei minime de 15 ani. 

CFontinuarea articolului AICI.