Se dau amenzi de 10.000 de lei. Termenul limită de intrare în legalitate este februarie 2023

Odată cu mărirea din nou a contingentului de muncitori străini cu drept de lucru în țară la 100.000, au apărut și noi situații pentru angajatorii români și implicit riscuri.

23 ian. 2023, 19:45
Se dau amenzi de 10.000 de lei. Termenul limită de intrare în legalitate este februarie 2023

Atenționare majoră pentru angajatorii din România, după ce s-a aflat că se dau amenzi de 10.000 de lei la nivel național. Astfel, odată cu mărirea din nou a contingentului de muncitori străini cu drept de lucru în țară la 100.000, au apărut și noi situații pentru angajatorii români și implicit riscuri.

Deficitul de personal a dus la apariția a zeci de companii recent înființate și neexpertizate, care prin nerespectarea legislației actuale pot atrage grave sancțiuni pentru angajatorii români, scrie adevărul.ro.

Gigantul finlandez care vine în România. Vor fi 540 de angajări pe salarii occidentale

Mai mult decât atât, în momentul în care un angajator român se gândește să angajeze direct forță de muncă străină trebuie să țină cont de situația complet diferită de cea a personalului angajat din țară. Pentru noile situații apărute, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă vine în întâmpinarea antreprenorilor români cu o serie de recomandări. „Un angajator dacă aduce un muncitor străin în România și încalcă vreo procedură, amenda este de la 10.000 de lei în sus, plus interdicție de a mai aduce personal străin timp de 6 luni. Expertiza ne-a demonstrat că pe toată perioada șederii muncitorilor străini în România, angajatorii au nevoie încontinuu de informări, notificări și tot felul de proceduri. Nu se apucă niciun angajator să citească legislația migraționistă din România și aici intervin companiile specializate în aducerea forței de muncă străine, care trimit tuturor clienților informări. Cel mai recent exemplu este cel referitor la modificarea legislației de salarizare, care se aplica de la 1 ianuarie și muncitorilor străini. Nu numai că trebuie să se alinieze și toți muncitorii străini din România la aceste standarde, însă avem obligația și de a comunica acest lucru celor de la Imigrări, ceea ce presupune o procedură complet diferită decât cea care se adresează în mod normal muncitorilor români.”, a declarat Vasile Andriescu, Președintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

sactionarea-contraventionala

Termenul limită de intrare în legalitate este 27 februarie 2023, după această dată urmează amenzi

Mai mult decât atât, din 28 decembrie a intrat în vigoare o lege care va fi valabilă doar 90 de zile, timp în care muncitorii aflați pe teritoriul României și ale căror acte sunt expirate de mai mult de 180 de zile, respectiv permisul de ședere și contractul de muncă, aceștia pot intra în legalitate, însă doar în temeiul acestei legi, până la data de 27 februarie 2023. „În primul rând acești muncitori străini trebuie să aibă avizul de muncă obținut. Firmele de recrutare sunt singurele care se pot mișca repede în acest context și solicita aceste acte, pentru că sunt foarte mulți muncitori străini aflați momentan ilegal în România. Dacă agențiile de recrutare a personalului străin pot verifica dacă permisul de muncă și contractul de muncă au expirat în mai puțin de 180 de zile, atunci aceștia pot fi repuși în legalitate.”, a completat Vasile Andriescu.

Vouchere de vacanţă 2023. Cine sunt românii care vor primi 2900 de lei pe card

PIFM – Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM) fost înființat în anul 2020 și cuprinde cele mai semnificative companii din domeniul recrutării și plasării de personal străin în România. Scopul principal al Patronatului îl reprezintă susținerea, apărarea, promovarea și reprezentarea intereselor profesionale, economice și sociale ale antreprenorilor.

Linia sa de activitate include și servicii de consultanță în problematica migrației, iar anual membrii Patronatului sunt responsabili de venirea a zeci de mii de muncitori străini în România.