Alegeri în Marea Britanie: SNP s-a clasat pe primul loc, dar şi-a pierdut majoritatea absolută în Parlament

Partidul Național Scoțian (SNP, separatist) s-a clasat pe primul loc la alegerile de joi pentru parlamentul regional al Scoției, dar și-a pierdut majoritatea absolută, obținând 63 de mandate din totalul de 129, față de 69 de mandate în 2011, în timp ce conservatorii i-au surclasat pe laburiști devenind principala forță politică a opoziției.

06 mai 2016, 10:29
Alegeri în Marea Britanie: SNP s-a clasat pe primul loc, dar şi-a pierdut majoritatea absolută în Parlament

Șefa SNP, Nicola Sturgeon, a revendicat anterior ”o victorie istorică” a SNP, deoarece partidul a câștigat pentru a treia oară consecutiv alegerile în Scoția.

Dar partidul separatist nu va fi în măsură să formeze un guvern majoritar și va trebui să atragă sprijinul unor partide mai mici, precum Verzii (șase mandate, mai mult cu patru față de 2011), în fața conservatorilor, care au câștigat 16 mandate în plus față de 2011, având acum 31 de aleși, în timp ce laburiștii au pierdut 13 mandate, ajungând la 24 de aleși.

Această victorie sub așteptări a SNP ar putea atenua puțin revendicările separatiștilor, cu excepția cazului în care Regatul Unit va vota pentru ieșirea din Uniunea Europeană la referendumul în această chestiune din 23 iunie, potrivit Agerpres.

Scoțienii, care au votat în proporție de 55% în septembrie 2014 pentru rămânerea regatului în cadrul UE, sunt în majoritate în favoarea menținerii țării în interiorul blocului comunitar.