ALEGERI LOCALE 2016 NEREGULI ÎN MAI MULTE JUDEŢE. Scandaluri în secţiile de votare, ştampile dispărute şi bani oferiţi

ALEGERI LOCALE 2016. Votul pentru alegerea primarilor, consilierilor judeţeni şi locali a început, duminică, la ora 7.00. 18.274.891 de români sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi exprima opţiunea electorală. Votul se încheie la ora 21.00. Ca de fiecare dată, nu lipsesc neregulile.

05 iun. 2016, 09:23

ALEGERI LOCALE 2016. Ce mite electorale au primit românii

Poliţiştii au întocmit un dosar penal în judeţul Dolj după ce au fost sesizaţi de un cetăţean că un candidat pentru funcţia de consilier local i-a oferit o bicicletă, în timp ce ofiţerii de poliţie din Bucureşti au întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de instigare la fraudă la vot pe numele unei persoane care este membru al unei secţii de votare, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, potrivit Agerpres.

În judeţul Dolj, poliţiştii au întocmit dosar penal după ce au fost sesizaţi de un cetăţean că un candidat pentru funcţia de consilier local i-a oferit o bicicletă, în valoare de 240 de lei, pentru a-l vota. Ofiţerii l-au identificat pe candidat şi au găsit asupra lui suma de 2.170 de lei şi 30 de euro, precum şi o agendă în care avea scrise numele şi datele a 101 persoane din localitate. Banii şi înscrisurile au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor„, a spus Monica Dajbog, care a prezentat situaţiile sesizate de la ora 15,30 până la ora 18,30.

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai informat că în localitatea Calafat s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot în forma tentativei, după ce doi alegători au primit câte două buletine de vot pentru alegerea primarului. „Unul dintre alegători a aplicat ştampila ‘Votat’ pe ambele buletine de vot. Acestea nu au fost însă introduse în urna de vot„, a precizat Monica Dajbog.

Ea a adăugat că ofiţerii de poliţie din Bucureşti au întocmit dosar penal pentru infracţiunea de instigare la fraudă la vot pe numele unei persoane care este membru al unei secţii de votare. „Aceasta a înmânat unui alegător două buletine de vot în plus faţă de cele prevăzute de lege. Alegătorul este cercetat pentru infracţiunea de fraudă la vot„, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI.

Tot pentru fraudă la vot este cercetat preşedintele unei secţii de votare din Bistriţa-Năsăud. El a votat în cadrul acesteia fără a avea dreptul, întrucât locuieşte în altă unitate administrativ teritorială, a mai spus Monica Dajbog.

În judeţul Maramureş, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă la fraudă la vot, după ce o femeie a luat de pe masă nouă buletine de vot, dintre care şapte pentru primar şi a intrat cu ele în cabina de vot, ştampilându-le pe toate. La ieşirea din cabină a fost observată de unul dintre membrii biroului electoral al secţiei de votare, care a întocmit proces-verbal de constatare şi a anulat şase dintre cele şapte buletine de vot„, a completat purtătorul de cuvânt al MAI.

Dajbog a precizat că, în judeţul Sălaj, preşedintele unei secţii de votare a fost amendat cu 600 de lei după ce un candidat a reclamat faptul că nu i-a permis accesul în secţia de votare.

Monica Dajbog a reamintit că se poate vota până la ora 21,00, precizând că efectivele MAI rămân în continuare în acelaşi dispozitiv. „După încheierea votării, angajaţii MAI vor fi angrenaţi în misiuni care privesc asigurarea condiţiilor de securitate pentru transportul de către preşedinţii secţiilor de votare a buletinelor de vot şi a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale judeţene”, a spus Dajbog.

ALEGERI LOCALE PRAHOVA: Ţuică şi bani pentru voturi. Unul dintre candidații din comuna Chiojdeanca, Prahova, a fost prins în momentul în care împărțea mită electorală alegătorilor, mai exact câte 50 de lei și două sticle cu țuică pentru fiecare persoană.

În urma acestui incident, bărbatul s-a ales cu dosar penal, scrie europafm.ro.

Nu a fost singurul incident raportat la Biroul Electoral Județean Prahova. Reprezentanții mai multor partide politice au reclamat faptul că mulți alegători fie și-au făcut poze chiar în cabina de vot, fie și-au fotografiat buletinul de vot.

Ei au fost trădați de zgomotul făcut de telefonul mobil, astfel că au ajuns acum să dea declarații la Inspectoratul de Poliție, pentru că fotografierea în secția de votare este interzisă de lege.

ALEGERI LOCALE 2016. Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat, că de la începerea procesului de votare până la ora 18.30, au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 42.610 de lei. 

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenţia operativă la toate situaţiile care au fost semnalate, tratând cu maximă seriozitate şi fermitate orice încălcare a legii. Până la această oră (18,30, n.r.), au fost sesizate 78 de posibile infracţiuni pentru care sunt cercetate 57 de persoane. De asemenea, au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 42.610 lei„, a spus Monica Dajbog. 

Cele mai multe măsuri sancţionatorii s-au aplicat pentru fotografierea şi filmarea buletinului de vot. „Pentru că se înregistrează în continuare astfel de cazuri, inclusiv situaţii când alegătorii îşi postează buletinul de vot pe reţelele de socializare, reiau anunţul pe care l-am făcut şi în această dimineaţă: această faptă este interzisă de legislaţia electorală şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei„, a spus Dajbog.

ALEGERI LOCALE SIBIU. PNL Sibiu a facut plangere penala impotriva primarului comunei Rosia, judetul Sibiu, acuzandu-l de dare de mita. „Comuna Rosia este locul in care PSD-ul s-a dezlantuit, si-a aratat adevarata fata. Primarul Valentin Aldea a fost prezent inca de la inceputul zilei, in sectiile de votare din comuna Rosia, cu toate ca legea ii interzice, acesta nemaifiind candidat, a incercat sa ii intimideze pe oameni si totul a culminat cu suprinderea clara in momentul in care oferea bani oamenilor care veneau la vot. PNL a sesizat Biroul Electoral Judetean, serviciul de urgenta 112 si va depune plangere penala pentru dare de mita electorala„, se arata in comunicatul PNL Sibiu.

ALEGERI LOCALE GALAŢI. Poliţiştii fac verificări în comuna Cuza Vodă după ce primarul, care candidează pentru un nou mandat din partea PNL, a fost reclamat că a folosit maşina Primăriei pentru transportul urnei mobile la persoane care nu se pot deplasa, transmite news.ro.

ALEGERI LOCALE ARAD. Poliţiştii arădeni au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei ştampile de la o secţie de votare şi fac cercetări, procesul electoral fiind întrerupt pentru scurt timp, potrivit news.ro. PSD a reclamat că s-ar încerca fraudarea alegerilor în satul Chier.

ALEGERI LOCALE BUCUREŞTI. Doi alegatori s-ar fi plans ca ar fi primit buletine de vot gata stampilate la o sectie de votare din cartierul bucurestean Ferentari, insa momentan nu s-a confirmat vreo posibila frauda electorala, potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Bucuresti, Bogdan Ghebaur, citat de hotnews.ro. Un observator independent care a fost dupa incident la fata locului a declarat ca ar putea fi vorba despre eroare umana, dar nu este exclusa nici tentativa de frauda prin metoda „suveica”.

ALEGERI LOCALE GORJ. Preşedinta unei secţii de votare din localitatea Vierşani, comuna Jupâneşti, a fost amendată de către poliţişti după ce a însoţit în cabina de vot o persoană cu dizabilităţi, au declarat surse din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, potrivit Agerpres.

Preşedinta secţiei ar fi trebuit să îi solicite votantului să îşi aleagă o altă persoană din comisia de votare care să îl însoţească în cabină.

ALEGERI LOCALE DOLJ. Un candidat PSD la Consiliul Local al comunei doljene Braloştiţa este audiat de poliţişti pentru coruperea alegătorilor, în urma unei plângeri în care se arăta că i-ar fi oferit unui localnic o bicicletă şi 40 de lei ca să îl voteze, potrivit news.ro.

ALEGERI LOCALE GALAŢI. Poliţiştii din Galaţi vor deschide un dosar penal pentru abuz în serviciu şi delapidare după ce un candidat PNL a formulat o plângere în care arăta că maşina Primăriei comunei Vârlezi a fost folosită pentru transportul unor persoane la Târgu Bujor, pentru a-şi face buletine de identitate.

ALEGERI LOCALE CONSTANŢA. Si in judetul Constanta s-au inregistrat mai multe incidente.

In comuna Ciobanu, simpatizantul unui partid politic a fost reclamat politistilor pentru ca isi intampina consatenii in fata sectiei de votare cu un topor in mana, in incercarea de a-i intimida si a le influenta optiunea de vot.

In localitatile Navodari si Ovidiu s-au depus plangeri pentru ca membri comisiilor ar fi inmanat mai multe buletine de vot.

Fotografierea buletinelor de vot a fost sanctionata in satul Nisipari, unde un angajat al Primariei Castelu a fost surprins in timp ce isi fotografia buletinul de vot in incercarea de a demonstra ulterior ca a votat cu un anumit partid politic.

ALEGERI LOCALE CLUJ.
Nereguli la vot sesizate de Centrul pentru Studiul Democratiei din Cluj-Napoca: observator agresat, observatori intimidati si turism electoral

Un observator al Centrului pentru Studiul Democratiei a fost agresat in sectia de votare nr.163 din Ludus, judetul Mures, informeaza asociatia din Cluj-Napoca intr-un comunicat remis redactiei.

In alte sectii de votare din Ludus s-a incercat intimidarea observatorilor de catre membri ai sectiei de votare sau reprezentati ai candidatilor (nr. 165, nr. 169). La sectia de votare nr.169, observatorilor li s-a cerut sa prezinte lista sectiilor de votare pe care urmau sa le monitorizeze si nu li s-a permis sa vorbeasca cu reprezentantii candidatilor prezenti in sectie„, relateaza CSD Cluj.

Alte nereguli sesizate de catre observatorii Centrului pentru Studiul Democratiei:

In preajma centrului de votare din scoala gimnaziala din Singeorz Bai, judetul Bistrita-Nasaud, numeroase masini, unele inscriptionate cu slogane locale ale PNL si PSD efectuau transport de alegatori. In urma sesizarii verbale a observatorilor CSD fortele de ordine au cerut soferilor sa nu mai foloseasca insemnele partidelor politice.
In sectia de votare nr. 171 din Ludus membrii sectiei de votare au permis unui barbat sa voteze pentru fiul sau aflat in strainatate.
In sectia de votare nr. 468 din Osorhei, judetul Bihor observatorului nu i s-a permis sa intre in biroul de vot si i s-a sugerat sa observe din afara salii in care avea loc votarea.
In sectia de votare nr. 124 din Cluj-Napoca urna nu era sigilata.
La sectia de votare nr 349 din Bontida, judetul Cluj, cabinele de vot erau plasate in fata geamurilor iar secretul votului nu era protejat. In urma sesizarii verbale a observatorilor, cabinele de vot au fost amenajate pentru a proteja secretul votului„, potrivit comunicatului emis de CSD Cluj.

ALEGERI LOCALE 2016. De la începerea procesului de votare au fost înregistrate 272 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni.

Până la acest moment, scrutinul pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale s-a desfăşurat fără a fi înregistrate evenimente grave în planul ordinii publice. La nivel naţional, au fost înregistrate 272 de sesizări privind săvârşirea de posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot şi care sunt în competenţa de soluţionare a structurilor MAI. Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne verifică fiecare semnalare de încălcare a legislaţiei privitoare la alegeri pentru a stabili cu certitudine existenţa sau nu a aspectelor sesizate„, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Peste 30% din semnalări nu s-au confirmat

„Mai mult de 30% dintre semnalările de fapte ilegale în legătură cu procesul de vot nu s-au confirmat. Majoritatea semnalărilor provin din mediul rural, respectiv 65%„, a spus Monica Dajbog.

ALEGERI LOCALE GORJLocțiitorul președintelui BEJ Gorj, judecătorul Florentina Săvulescu, a declarat, duminică, referitor la situația candidatul PSD la funcția de consilier județean, Ion Călinoiu, care a votat la altă secție decât cea la care era arondat, că legea nu prevede o interdicție în acest sens atât timp cât nu este înregistrat un vot multiplu.

ALEGERI LOCALE BOTOŞANI. Biroul Electoral de Circumscripţie (BEC) din comuna Blândeşti din judeţul Botoşani a sesizat, duminică, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, după ce unul dintre candidaţi l-a însoţit în cabina de vot pe tatăl lui. Incidentul a avut loc la secţia de votare din localitatea Cerchejeni, acolo unde primarul în exerciţiu, Eugen Ciobanu, care este şi candidat pentru un nou mandat, şi-a însoţit tatăl în cabina de vot. „Soluţionarea plângerii este de competenţa Poliţiei. Noi am direcţionat plângerea către Poliţie”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele BEC, Nicoleta Landea.

ALEGERI LOCALE PRAHOVA. Poliţiştii au întocmit, duminică, un dosar penal pentru tentativă de vot multiplu după ce o persoană care a mers într-o secţie din oraşul Vălenii de Munte a fost surprinsă încercând să introducă în urnă două buletine de vot de acelaşi tip.

ALEGERI LOCALE BUCUREŞTI. Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu susţine că în sectorul 1 al Capitalei şi în judeţele Prahova, Ialomiţa şi Gorj s-au produs mai multe nereguli în desfăşurarea procesului electoral.

El a arătat duminică, într-o conferinţă de presă, că în sectorul 1 al Capitalei, la secţia 55, urna mobilă era folosită cu permisiunea biroului electoral al secţiei de votare fără documente complete şi era însoţită de candidaţi ai PSD. Voicu a precizat că în acest caz PNL a sesizat Poliţia.

În opinia sa, „la graniţa dintre trist şi comic” se află situaţia de la Gorj, unde preşedintele CJ, Ion Călinoiu, a fost lăsat să voteze la altă secţie decât cea la care era arondat. „Din slugărnicie pentru dl Ponta, dl Călinoiu a încălcat legea cu complicitatea preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare respective”, a susţinut Voicu. Potrivit Agerpres, liberalul a anunţat şi că în localitatea Slănic Prahova PNL a sesizat Poliţia deoarece au dispărut două ştampile de vot.

De asemenea, el a arătat că în comuna Fierbinţi din Ialomiţa primarul PSD continuă campania electorală. Voicu a spus că în comuna Colelia reprezentantul PNL este împiedicat de poliţie să însoţească urna mobilă.

În Bucureşti poliţiştii efectuează cercetări specifice după ce un alegător a părăsit secţia de votare cu ştampila de vot, aceasta fiind ulterior înapoiată.

ALEGERI LOCALE OLT. Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Olt solicită Biroului Electoral Central un punct vedere faţă de situaţia din comuna Tătuleşti, unde, potrivit unei sesizări a ALDE, există riscul epuizării buletinelor de vot în condiţiile unui număr de peste 150 de votanţi pe listele suplimentare.

Până la ora 14,35 în comuna Tătuleşti au votat 679 de persoane, prezenţa la urne fiind de peste 86%. Pe listele suplimentare votaseră 186 de persoane. La una dintre cele trei secţii de vot din localitate, unde în listele permanente sunt înscrişi 142 de alegători, au votat deja 147 de persoane.

ALEGERI LOCALE ALBA IULIA. Candidatul liberal la funcţia de primar al oraşului Baia de Arieş, Traian Pandor, primar în funcţie, a depus duminică o sesizare la Biroul Electoral de Circumscripţie Baia de Arieş în care reclamă faptul că zeci de persoane de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoane adulte cu handicap ar fi fost aduse să voteze la o secţie din oraş cu microbuzul instituţiei.

Edilul a menţionat că directorul centrului este Gheorghe Bora, fost primar în Baia de Arieş, care candidează la Primărie din partea ALDE.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Iulia Mărginean, a precizat, pentru AGERPRES, că Poliţia s-a autosesizat şi se fac verificări în teren.

ALEGERI LOCALE TIMIŞ. Un alegător s-a ales cu dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot, după ce a vrut să introducă în urne, la o secţie de votare din Deta, cinci buletine de vot, în loc de trei.

„Un membru al comisiei, din neatenţie, a dat cinci buletine de vot unui alegător. Când a ieşit din cabină, comisia a sesizat eroarea şi a anulat patru buletine, după care i-a înmânat alte două buletine ca să-şi exercite dreptul electoral. La început, s-a considerat că a fost o eroare a unui membru al comisiei, dar s-au extins cercetările şi procurorul a dispus să se întocmească în cauză dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot, pe numele alegătorului”, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţi ai Poliţiei Timiş.

ALEGERI LOCALE ARGEŞ. În judeţul Argeş a fost întocmit un dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului pe numele preşedintelui unei secţii de votare care a intrat în cabina de vot cu un alegător cu dizabilităţi pentru a-l ajuta să voteze.

Presedintele sectiei de votare a fost fotografiat în cabină cu alegătorii

Abuz de nedescris în sectia de votare nr. 99 Giurgiu. Presedintele sectiei de votare a fost fotografiat în cabină cu alegătorii. Fotografia ne-a fost trimisă de un cititor RomaniaTV.net pe adresa [email protected].

Un cititor RomaniaTV.net ne-a trimis un mesaj pe [email protected] prin care ne spune că în localitatea Pantelimon, Ilfov, toate clanurile mafiote care stapanesc orasul, clanurile Caran si Duduianu, sunt stranse in fata sectiilor de votare din oras si impart suma de 100 de lei sau stau in fata sectiilor sa intimideze alegatorii.

„Nu vrem sa permitem clanurilor mafiote sa stapaneasca orasul nostru. Au fost prezente politia si jandarmeria care nu fac fata numarului mare de sesizari”, scrie cititorul nostru.

Un cititor RomaniaTV.net ne-a semnalat ca viceprimarul din Sarulesti Sat, judeţul Calarasi, transportă impreuna cu fiul sau persoane către sectia de votare nr.202, încălcand legea electorală.

De asemenea, un alt cititor semnalează nereguli în Prahova.

„Intr-o comuna din Prahova (Puchenii Mari), candidatul Negoi Constantin incearca fraudarea alegerilor in toate sectiile de votare pe toata raza comunei. Toti oamenii lui alearga pe strazi si ia pe toata lumea la intrebari cu cine voteaza. Le spune cu cine sa voteze si le ofera masina sa ii duca la sectia de votare. Se incearca ingreunarea votului, oamenii stand deja la coada de la primele ore ale dimineti. Se ofera 50 de lei pentru vot, in caz contrar le spune ca vor avea nevoie de el in primarie si vor regreta. Daca se poate ar fi ideal sa vina televiziuna la fata locului sau daca se poate cu o camera ascunsa”, scrie cititorul.

ALEGERI LOCALE VASLUI. Poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele unui tânăr din Vaslui, ziarist la un cotidian on-line, după ce acesta şi-a fotografiat buletinul de vot şi l-a postat, ulterior, pe o reţea de socializare.

„În urma cercetărilor efectuate de poliţişti, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Loredana David.

De asemenea, în localitatea Murgeni, un poliţist de frontieră a observat că un bărbat lipea afişe electorale pe un gard din apropierea secţiei de votare. Bărbatul a fost amendat cu 1.600 lei.

ALEGERI LOCALE DÂMBOVIŢA. PNL Dâmboviţa a depus la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) 20 de plângeri vizând oferirea sau darea de bani alegătorilor pentru a-i determina să voteze cu un anumit candidat, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al BEJ Dâmboviţa, Ionela Cristina Costea.

”Au fost înregistrate, până la ora 13.00, 20 de plângeri la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană, formulate de PNL privind suspiciuni cu referitoare la oferirea sau darea de bani alegătorilor pentru a-i determina să voteze cu un anumit candidat, pe acelaşi obiect toate plângerile. Au fost redirecţionate către Inspectoratul de Poliţie Judeţean pentru competentă verificare şi soluţionare. În plângeri au fost vizate localităţile Tărtăşeşti, Corbii Mari, Ciocăneşti, Conţeşti, Butimanu, Vlădeni, Ulmi, Răzvad, Şotânga, Titu, Târgovişte, Moroieni, Dragomireşti, Moreni, Aninoasa, Malu cu Flori, Niculeşti, Bucşani şi Fieni”, a precizat Ionela Cristina Costea.

Conform sursei citate, la nivel de judeţ, cea mai mare prezenţă la vot, până la ora 13.00, a fost înregistrată în Cornăţelu – 52,15%, Butimanu – 46,96% şi Cojasca – 46,22%. Cea mai scăzută prezenţă la vot era la Potlogi – 13,2%, Târgovişte – 17,69%, Şelaru – 20,26%, iar la nivel de judeţ prezenţa la vot era de 26,62%.

Peste 430.000 de alegători sunt aşteptaţi să voteze, duminică, în Dâmboviţa, în judeţ fiind organizate 432 de secţii de votare.

ALEGERI LOCALE BRAŞOV. Mai multe buletine de vot din judeţul Braşov au fost depistate la o secţie de votare din comuna suceveană Adâncata, cel mai probabil din cauza faptului că tipografia din Săvineşti-Neamţ, care a tipărit aceste tipizate pentru judeţele Suceava şi Braşov, a trimis din greşeală aceste buletine de vot.

Potrivit prefectului de Suceava, Constantin Harasim, mai multe buletine de vot din judeţul Braşov au fost depistate, duminică, printre buletinele de vot pentru comuna suceveană Adâncata.

Prefectul a declarat că pentru judeţul Suceava au fost tipărite peste 1,8 milioane de buletine de vot, subliniind că nu toate acestea au putut fi verificate de angajaţii Prefecturii, dar trebuia verificate de preşedinţii secţiilor de votare. Potrivit acestuia, buletinele de vot care nu sunt conforme trebuie anulate.

O femeie în vârstă de 72 de ani, membră în biroul unei secţii de votare din Predeal, este cercetată pentru fraudă electorală după ce, printre hârtiile de pe masa la care lucra, a fost găsit un buletin de vot ştampilat pe numele unui candidat la primăria oraşului. Femeia a fost audiată de poliţişti, iar cazul a fost preluat de către un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

ALEGERI LOCALE DOLJ 2016. Preşedintele secţiei de votare 353 din comuna doljeană Gherceşti a fost reclamat la poliţie şi la BEJ după ce a refuzat accesul candidaţilor în secţie. Cosmin Mitrică, membru al Biroului Electoral Judeţean Dolj, a declarat presei că, potrivit legii, interzicerea accesului candidaţilor în secţia de votare se sancţionează cu amendă de către reprezentanţii MAI.

„Am primit o sesizare la BEJ legată de interzicerea accesului candidaţilor în secţia de votare nr. 353. O astfel de situaţie este, potrivit legii, de competenţa MAI: potrivit art. 83, alin. 5, din legea 115/2015, preşedinţii secţiilor de votare au obligaţia să permită accesul candidaţilor în secţie, nu este la aprecierea lor”, a spus membrul BEJ Dolj, potrivit Agerpres.

De asemenea, tot în Dolj, o persoană a fost sancţionată cu 1.400 de lei pentru că i-a indicat unui cetăţean cu cine să voteze, iar în Râmnicu Vâlcea ofiţerii de poliţie l-au amendat pe proprietarul unei locuinţe care avea afişate pe balcon afişe care îndemnau populaţia să voteze un anumit candidat.

ALEGERI LOCALE ARAD 2016. Preşedintele filialei Arad a PMP, Florin Remeţan, şi-a găsit duminică la prima oră autoturismul personal cu anvelopele de la două roţi înţepate.

„Duminică dimineaţă, când am ieşit din blocul unde locuiesc, situat în zona ultracentrală a municipiului Arad, pe bulevardul Iuliu Maniu, am găsit două din roţile autoturismului personal aflate pe jantă. Le-am umflat, după care am dus autoturismul la un vulcanizator, care a constatat că ambele roţi au fost înţepate din lateral. Am anunţat Poliţia, însă de acolo mi s-a spus că nu se mai pot face cercetări, întrucât am mutat autoturismul din loc. Apreciez că adversarii politici au vrut să mă scoată din joc într-o zi atât de importantă cum este cea a votului, mai ales că este o zi de duminică. Însă, din fericire, am găsit oameni de bună-credinţă care m-au ajutat să ies din acest impas şi să îmi pot desfăşura activităţile programate pentru astăzi”, a declarat, pentru Agerpres, liderul PMP Arad.

ALEGERI LOCALE CONSTANŢA. În localitatea Nisipari din comuna Castelu un angajat al primăriei a fost surprins când își fotografia buletinul de vot și a fost amendat de lucrătorii poliției. Potrivit reporterntv.ro, un caz similar a avut loc și în Cernavodă, unde un alegător a fost prins în timp ce-și fotografia buletinul de vot. Pe numele său va fi întocmit dosar penal.

La secția 262 din Medgidia au fost raportate probleme cu sistemul de vot. Asta după ce s-a constatat că tableta scanează selectiv buletinele de vot. Totul a fost rezolvat însă în scurt timp, fiind vorba doar despre poziționarea greșită a tabletei. Trei buletine de vot au fost introduse manual de reprezentanții secției.

În comuna constănțeană Ciobanu s-a făcut o sesizare la 112 prin care se reclama că o cunoștință a unuia dintre candidații la funcția de primar oferă cartofi alegătorilor. Poliția a început verificările în acest caz.

Președintele secției de votare nr. 252 din Medgidia s-a ales cu dosar penal și riscă închisoare pentru neglijență în serviciu după ce sâmbătă seară a plecat cu ștampila de control acasă. Ulterior, acesta a adus-o înapoi.

Polițiștii au fost sesizați că într-o secție de votare din comuna Săcele a dispărut ștampila de vot. Oamenii legii fac cercetări în acest caz. Procesul electoral a fost întrerupt pentru 40 de minute, după care a fost reluat.

Un alt caz incredibil a avut loc în Constanţa. Un hoț a fost prins, sâmbătă-noapte, într-o secție de votare din Constanța. Potrivit replicaonline.ro, este vorba despre secția de votare din incinta Gaudeamus. Individul a fost prins de agenții de pază de la Speed Escort, care au anunțat Poliția și l-au predat. din câte se pare, exista și un al doilea individ care încerca să intre prin efracție, dar care a reușit să fugă.

În Bistriţa Năsăud au fost raportate anumite erori de operare a sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot. Potrivit președintelui BEJ, incidentele au fost sesizate la secții de votare din mediul rural.

De asemenea, tot în Bistriţa,preşedintele unei secţii de votare din comuna Maieru este acuzat de fraudă la vot, după ce, deşi are domiciliul în altă localitate, a reuşit să voteze la alegerile locale chiar în secţia pe care o conduce. În acest caz, poliţia a întocmit dosar penal pe numele bărbatului, cercetările fiind continuate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud, judecătorul Alexandru Petrişor, spune că preşedintele respectivei secţii din Maieru nu poate fi înlocuit, în ciuda celor întâmplate.

„La nivelul unei secţii de la nivelul circumscripţiei comunale Maieru, preşedintele secţiei de votare, care are domiciliul în Sângeorz-Băi, a votat la secţia de votare unde a fost desemnat, cu toate că nu are domiciliul, dar nici reşedinţa. Practic, nu ar fi putut să voteze, potrivit dispoziţiilor legale. (…) Nu a fost înlocuit din funcţie şi, câtă vreme operează prezumţia de nevinovăţie, nu putem face nimic. Trebuie făcute verificări şi trasă o concluzie”, a spus Petrişor.

În două secţii de votare de la nivelul municipiului Bistriţa au fost identificate două buletine de vot tipărite neconform, de pe care lipseau parţial sau total numele candidaţilor.

Într-o secţie din Satu Mare a fost mare scandal cu doar câteva ore înainte de începerea votului.Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a agresat un observator pentru că acesta nu ar fi vrut să îi arate acreditatrea. Primarul a devenit agresiv, a rupt acreditarea și a avut un comportament violent față de observator. În secție nu era prezent niciun jandarm, ci numai un angajat ISU, care a reținut acreditarea observatorului în mod nelegal.

Scandalul a avut loc chiar în secţia de votare, de faţă cu membrii comisiei electorale. Primarul susţine că observatorul nu ar fi vrut să-i arate acreditarea, ca urmare l-a agresat şi i-a şi distrus documentul. Observatorul arătase însă actul preşedintelui secţiei de votare, aşa cum prevede legea.

Mai mult, edilul spune că el este cel care a adus buletinele de vot la secţie, lucru interzis de lege. Primarul a fost amendat de poliţiştii din Satu Mare, care i-au şi deschis dosar penal.

ALEGERI LOCALE 2016. Probleme au fost şi într-o comună din Buzău. Votul a fost suspendat în comuna buzoiană Verneşti până la cel puţin ora 9.00, în condiţiile în care buletinele de vot au fost tipărite greşit. Buletinele de vot pentru alegerea primarului au mai multe pagini, respectiv pe prima pagină sunt nume ale candidaţilor la Primărie, iar pe filele următoare sunt numele celor care candidează pentru funcţiile de consilieri locali, deşi acestea ar fi trebuit să fie tipărite separat.

„Solicităm anularea alegerilor din comuna Verneşti. Se încearcă prin toate mijloacele încălcarea legii electorale. Deja au trecut aproape trei ore şi se impune anularea alegerilor în această circumscripţie electorală”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele PNL Buzău Ovidiu Anghel.

La rândul său vicepreşedintele PNL Buzău, Ioan Caton Mateeşeşcu, a declarat că cere demiterea prefectului în regim de urgenţă, afirmând că ‘în circa trei ore de la demararea procesului electoral am înregistrat mai mult de 10 incidente electorale pentru care am făcut sesizări la BEJ în localităţi precum Cochirleanca, Valea Râmnicului, C.A. Rosetti, Cernăteşti, Cozieni, Bozioru, Pogoanele, Zărneşti, Merei’.

ALEGERI LOCALE 2016. Persoanele care îşi fotografiază sau îşi filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului electoral riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei, a informat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

 Potrivit Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Totodată, persoana care oferă sau dă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării unui cetăţean să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat poate fi condamnată la pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi„, a precizat Monica Dajbog.

Aceeaşi pedeapsă o riscă şi persoana care votează fără a avea acest drept, introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals ori votează de două sau de mai multe ori, în timp ce refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în afara acestuia, până la o distanţă de 500 metri, se pedepseşte cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.

Un număr de 679 de persoane, care împlinesc duminică 18 ani, pot vota la alegerile locale, în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

De asemenea, peste 40.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene, care au domiciliul sau reşedinţa în România, au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Peste 65.800 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi de la structuri neoperative ale Ministerului Afacerilor Interne asigură ordinea publică duminică, la alegerile locale.

ALEGERI LOCALE 2016. Ai observat nereguli, ai fotografii sau filmuleţe? Trimite-le pe STIREA TA!

Trimite-ne materiale filmate sau fotografiate de tine, pentru ca ştirea ta să fie vazută de o ţară întreagă. RomaniaTV.net vă invită să fiţi observatori atenţi la ALEGERILE LOCALE 2016. Aşteptăm materialele şi sesizările dumneavoastră pe Ştirea Ta, la telefon 021.313.56.88, 021.313. 50.25 sau la email [email protected]. Trimite-ne materiale filmate sau fotografiate de tine, pentru ca STIREA TA să fie vazută de o ţară întreagă.