Barack Obama, discursul victoriei: „Mă întorc la Casa Albă mai inspirat ca niciodată” VIDEO&FOTO

Alegeri SUA 2012. Barack Obama, preşedintele ales al Americii, a ţinut un discurs pozitiv şi mobilizator în urma câştigării alegerilor, în faţa a sute de susţinători din Chicago. Acesta se declară "mai inspirat ca niciodată" şi a promis Americii "un viitor luminos pentru copiii noştri." El i-a mulţumit vicepreşedintelui Joe Biden Care i-a fost alături, soţiei sale Michelle, staff-ului de campanie şi tuturor celor care au votat. Citeşte mai jos discursul lui Barack Obama.

RomaniaTV.net
07 nov. 2012, 07:27

„În această ţară, la peste 200 de ani după ce o fostă colonie şi-a câştigat dreptul de a-şi alege destinul, se face un pas înainte din cauza voastră. Se face un pas înainte pentru că voi aţi reiterat acest spirit. Aţi crezut că fiecare dintre noi trebuie să ne urmăm destinul.

Sutem o familie americană şi ne prăbuşim şi ne ridicăm ca o naţiune.

Deşi a fost un drum lung, dificil, am reuşit să ne găsim calea înapoi şi cred că pentru America ce e mai bun urmează să vină.

Vreau să-i mulţumesc fiecărui american care a participat la alegeri, fie că aţi votat pentru prima oară, sau aţi stat la coadă, apropo – trebuie să rezolvăm problema asta, fie că aţi stat pe bordură sau în picioare, fie că aţi avut un semn cu Obama sau cu Romey.

Am stat de vorbă cu Romney şi l-am felicitat pe el şi pe Ryan pentru campanie. Poate că am luptat dur, dar doar pentru că ţinem atât de mult la această ţară. Săptămânile următoare vreau să stau de vorbă cu Romney să vedem cum putem colabora.

Vreau să-i mulţumesc partenerului meu politic de 4 ani, cel mai bun vicepreşedinte – Joe Biden.

Nu aş fi omul care sunt acum fără femeia care a acceptat să se căsătorească cu mine acum 20 de ani. Vreau să o spun public – Michelle, nu te-am iubit niciodată mai mult ca acum. Am fost mândru să văd cum America se îndrăgosteşte de tine. Sasha şi Malia, sub ochii noştri deveniţi două fete deştepte şi puternice, dar un singur câine este suficient.

Vreau să mulţumesc celei mai bune echipe de campanie şi de voluntari din istorie. Cea mai bună.

Unii dintre voi aţi fost noi şi unii aţi fost alături de mine şi acum 4 ani, dar voi faceţi parte din familie. Oriunde veţi merge veţi şti că aveţi recunoştinţa unui preşedinte şi că împreună am făcut istorie. M-aţi inspirat tot drumul şi vă voi fi întotdeauna recunoscător pentru asta.

Campaniile electorale pot părea neimportate şi asta le dă mult material cinicilor. Democraţia într-o ţară de 300 e milioane de oameni poate fi gălăgioasă şi complicată. Avem toţi credinţele noastre şi când trecem prin vemuri dificile apar pasiuni. Asta nu se va schimba dupa această noapte. Este un semn al libertăţii. Sunt alte naţiuni care işi riscă vieţile pentru această libertate şi pentru a avea alegeri ca cele din aceasta seară.

Avem aceleaşi speranţe pentru viitor: să le asigurăm copiilor acces la cele mai bune şcoli, să fim lideri globali în tehnologie şi educaţie, America să nu fie înglodată în datorii, să nu fie măcinată de încălzirea globală. Vrem să transmitem o ţară care este sigură, aparată de cea mai puternică armată din lume, dar şi o ţară care trece cu încredere dincolo de aceasta perioadă de război.

Economia începe să-şi revină, un deceniu de război e pe sfârşite. M-aţi făcut un preşedinte mai bun şi mă întorc la Casa Alba mai inspirat ca niciodată.

În următoarele luni voi lucra cu liderii ambelor partide pentru a reforma sistemul de imigraţie sau cel de taxare. Principiul pe care s-a fondat America nu este că are cele mai mari bogăţii, cele mai bune universităţi, ci legăturile care ţin împreună cea mai diversă populaţie.

În seara asta, în ciuda greutăţior, în ciuda frustrărilor, nu am fost niciodată atât de încrezator în viitor şi în America.

Cred că putem menţine promisiunea fondatorilor, că nu conteaza daca eşti alb, negru sau hispanic, homosexual sau heterosexual, bogat sau sărac: poţi să reuşeşti în America. Nu suntem atât de divizaţi ca politica noastră. Suntem mai mai decat suma individuală a aspiraţiilor noastre.

Suntem şi vom fi întotdeauna Statele Unite ale Americii. Trebuie să aducem aminte lumii de ce trăim în cea mai grozavă ţară din lume”.