ALEGERILE PREZIDENŢIALE din UCRAINA: PUTIN va respecta alegerea poporului ucrainean

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va respecta rezultatul alegerilor prezidenţiale din Ucraina de la 25 mai, relatează AFP şi Reuters.

RomaniaTV.net
23 mai 2014, 13:48
ALEGERILE PREZIDENŢIALE din UCRAINA: PUTIN va respecta alegerea poporului ucrainean

Întrebat dacă Moscova va recunoaşte sau nu rezultatul alegerilor anticipate de duminică din Ucraina, Vladimir Putin a răspuns că Rusia ‘va respecta alegerea poporului ucrainean‘.

‘În principiu, conform Constituţiei nu pot avea loc alegeri pentru că preşedintele (Viktor) Ianukovici (…) este preşedintele în exerciţiu’, a mai spus Putin în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg.

Dar ‘vrem ca în final calmul să revină (în Ucraina)’ şi ‘vom respecta alegerea poporului ucrainean’, a declarat el, asigurând că Moscova ‘va lucra cu noile autorităţi’.

În cadrul aceluiaşi discurs, Putin a mai afirmat că cea mai mare preocupare a Rusiei faţă de criza din Ucraina este că fosta republică sovietică ar putea adera la NATO.

‘Mâine Ucraina ar putea adera la NATO, iar poimâine părţi ale scutului american antirachetă ar putea fi desfăşurate acolo’, a spus preşedintele rus, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Rusia este îngrijorată de multă vreme de expansiunea blocului militar în estul Europei, în special în fostele republici sovietice, notează Reuters.

Vladimir Putin a declarat luna trecută că decizia Rusiei de a anexa Crimeea de la Ucraina a fost influenţată, în parte, de preocupările privind extinderea NATO.

În discursul de vineri, preşedintele rus s-a arătat optimist în privinţa soluţionării crizei din Ucraina, lucru despre care spune că va duce la ameliorarea relaţiilor cu SUA.

‘Sunt un optimist. Nu îmi pierd încrederea că situaţia din Ucraina va deveni normală la un anumit moment şi vom găsi puterea de a normaliza relaţiile (cu SUA)’, a afirmat Vladimir Putin.

El a mai spus că Rusia nu vrea să se izoleze de restul lumii şi că doreşte să lucreze împreună cu SUA la multe proiecte.

‘Nu plănuim să ne autoizolăm’, a precizat Putin. ‘Sperăm că bunul simţ îi va determina pe partenerii noştri europeni şi americani să lucreze cu Rusia’, a adăugat el.