ALERTĂ MAE: Şase ROMÂNI, „posibil” ÎN PERICOL de infestare cu virusul Ebola – UPDATE

Şase cetăţeni români aflaţi în Sierra Leone ar putea fi în pericol de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de Ebola), informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă. 

RomaniaTV.net
10 oct. 2014, 11:41
ALERTĂ MAE: Şase ROMÂNI, „posibil” ÎN PERICOL de infestare cu virusul Ebola – UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe informează că în Sierra Leone sunt prezenţi şase cetăţeni români, dintre care cinci şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, iar al şaselea nu a lucrat la această companie.

„Centrala MAE a luat legătura şi va menţine o legătură constantă cu grupul de 6 cetăţeni români, cu precizarea că aceştia au o stare de sănătate bună. În cadrul convorbirilor purtate cu cetăţenii români a rezultat că nu doresc să revină în România, desfăşurându-şi activitatea în condiţii normale, la o altă companie”, arată MAE într-un comunicat remis vineri.

Noul bilanţ al OMS: Numărul deceselor cauzate de Ebola a depăşit pragul de 4.000

Potrivit sursei citate, a fost convenită menţinerea unui contact permanent cu cetăţenii respectivi iar MAE a solicitat să fie informat în avans cu privire la o eventuală decizie de revenire în România sau de relocare într-o altă zonă.

„MAE menţine o legătură permanentă, inclusiv cu agenţiile de angajare a personalului navigant din România, în acest sens fiind stabilită o procedură directă de informare asupra personalului de cetăţenie română care se află în zonele afectate, chiar şi în tranzitul către România. În eventualitatea unei repatrieri, MAE va menţine legătura atât cu Ministerul Sănătăţii, cât şi cu Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competenţe specifice, în vederea luării măsurilor care se impun, conform procedurii existente”, precizează MAE.

În comunicat, oficialii MAE mai precizează că monitorizează cu atenţie prioritară situaţia din cele mai afectate statele africane afectate în prezent de epidemie (în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) şi continuă să își coordoneze demersurile la nivel internațional, în special cu statele membre UE, pentru combaterea răspândirii Ebola, protejarea propriilor cetăţeni şi acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.

EBOLA: Măsuri de protecţie simple, dar obligatorii

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat anterior misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române din străinătate să transmită cu maximă celeritate orice informaţii obţinute din surse credibile cu privire la deplasarea către ţara noastră a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane în cauză, informaţiile respective fiind puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competențe specifice în domeniu.

În acest sens, încă de la primele confirmări cu privire la riscul de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola), au fost postate atenţionări de călătorie adresate cetăţenilor români care călătoresc în străinătate.

MAE a emis atenţionări de călătorie prin care se recomandă evitarea călătoriilor în statele unde au fost înregistrate cazuri de infestare cu Ebola (Guineea-Conakry, Liberia, Sierra Leone, confirmate prin analize de laborator, dar şi în Mali, unde există cazuri, neconfirmate încă prin analizele de laborator). Totodată este semnalată decizia autorităţilor din Kenya şi Senegal de a închide frontierele pentru cetăţenii care călătoresc dinspre Guineea, Liberia şi Sierra Leone, pe fondul multiplicării cazurilor de infestare cu febră virală hemoragică (Ebola).